Connect with us

Bună, ce dorești să cauți ?

elena danciu
Mobila de Caliate

Administrație

[FOTO] Alexandru Rafila a vizitat sâmbătă, 10 februarie, Spitalul Municipal din Lugoj.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și secretarul de stat, dr. Alexandru Rogobete, s-au aflat sâmbătă, 10 februarie, la Spitalul Municipal din Lugoj. I-au însoțit, pe parcursul vizitei, primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu și dr. Ionuț Lucian Cocoș, managerul SML.

Amintim că ministrul Rafila și primarul Blidariu sunt cei care au semnat, la 30 martie anul trecut, finanțarea record de peste 150 milioane de euro pentru noul spital de la Lugoj, proiect inițiat și condus de primarul ales Claudiu Buciu.

După ce a vizitat Compartimentul de Primiri Urgențe și a vorbit cu personalul medical aflat de serviciu, ministrul Rafila a susținut o conferință de presă chiar în fața acestui compartiment.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Prof. univ. dr. Alexadru Rafila s-a referit la trei puncte principale: importanța investiției pentru Lugoj, problema personalului calificat, care trebuie pregătit din timp și necesitatea amenajării unui loc corespunzător pentru noul compartiment de imagistică, care beneficiază de aparatură de ultimă oră.

Iată și declarațiile ministrului:

”Spitalul Municipal din Lugoj este o investiție importantă, de peste 150 de milioane de euro. Chiar făceam socoteala, asta înseamnă 500 de euro pentru sănătate, la fiecare locuitor al acestui oraș. Este o investiție importantă.
Cred că trebuie să avem foarte mare grijă, alături de conducerea acestui spital, care ar trebui să fie gata în trei ani, să asigurăm resursa umană calificată. O parte din ea există deja. Cred că cel mai bun lucru este parteneriatul cu Spitalul Județean Timiș și Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, pentru ca atunci când investiția va fi terminată, ea trebuie să fie și operaționalizată. Pregătirea personalului trebuie făcută anterior finalizării construcției spitalului nou”.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Ministrul Rafila subliniază că ”aici am reușit să ajutăm să dezvoltăm o platformă de imagistică, cu computer tomograf, aparat cu rezonanță magnetică, aparatură de radiologie nouă și abia aștept ocazia să o inaugurăm.

Într-adevăr, spitalul este foarte vechi, cu o infrastructură care nu mai corespunde în niciun fel cerințelor actuale, dar măcar să vedem o zonă frumoasă, curată, aranjată, ordonată, și îl rog pe domnul manager să facă toate eforturile ca acest ajutor de la Ministerul Sănătății să fie nu numai funcțional, ci și agreabil pentru pacienții care urmează să vină aici. Mă bucur că este și domnul primar împreună cu noi și sunt convins că va da ajutor acestui spital, care este în subordinea autorității locale”.

Nu există pericolul să pierdem finanțarea

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Întrebarea firescă din partea presei s-a referit la recenta anulare a licitației pentru noul spital și în ce măsură proiectul și finanțarea lui sunt amenințate de acest lucru.

”Nu cunosc amănuntele legate de anularea licitației, dar, în lipsa unor ofertanți care să îndeplinească condițiile din caietul de sarcini, aceasta este singura modalitate. Ca să continui, sperăm ca la următoarea rundă de ofertă publică să vină companii serioase, care să poată îndeplini cerințele din punct de vedere tehnic și financiar”

Ministrul Rafila a subliniat că astfel de probleme au mai fost în țară, ele se întâmpă tot timpul: ”Unele din aceste proiecte cu fonduri PNRR au început deja în țară, se lucrează cu mare viteză la ele. Probabil că în prima parte a acestui an vor începe și aici lucrările”.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Ministrul Sănătății a mai spus că întârzierea procedurii de licitație nu va afecta finanțarea.

Foto: Gabriel Brezeanu

sursa: redesteptarea.ro

Publicitate. Scroll pentru a continua.
Adaugă un coment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Administrație

În ultimii patru ani, Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” și-a îmbogățit zestrea cu un aparat RMN de 2,5 Tesla, două computere tomograf și mai...

Administrație

Primarul Lugojului, Bogdan Ștefan Blidariu, a participat, în perioada 20-24 septembrie, la Festivalul Loarei, manifestare de tradiție care se desfășoară în orașul înfrățit Orleans...

Politică

Legislativul aşteaptă săptămâna aceasta amendamentele Guvernului la proiectul privind pensiile speciale pentru a putea vota noua lege cu modificările solicitate de Curtea Constituţională. Pe...

Sănătate

Spitalul Municipal din Lugoj a primit încă două ecografe performante, care vor intra în dotarea compartimentelor de radiologie şi de medicină internă. În dotarea...