Connect with us

Bună, ce dorești să cauți ?

elena danciu

Euro News

O nouă lovitură pentru cei cu centrale de apartament.

Adio, centrale de apartament cu gaz! Uniunea Europeană vrea să le elimine ca să reducă poluarea şi dependenţa de importuri a multor ţări. Înlocuirea lor va costa, însă, foarte mult. Până să se aplice interdicţia, Bruxelles-ul pregăteşte o supra-taxă pentru emisiile de carbon produse de centrale.

Macheta posete genti Magazin Big MagComisia Europeană va impune producătorilor de centrale termice un indice minim de eficiență de 115%, imposibil de atins, spun experţii. Cu această condiţie neîndeplinită, din 2029 vor putea fi vândute doar pompe de căldură electrice sau hibride.

Centralele termice vor trebui să fie înlocuite. Iar procesul nu va fi deloc simplu. Se estimează că în România ar exista în jur de 3 milioane de centrale termice individuale.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Cetăţenii să fie încurajaţi fie să se rebranşeze la sisteme de alimentare, acolo unde mai există. Fie măcar centrale de cvartal.Sau sisteme care folosesc deşeuri biodegradabile, spre exemplu peleţi. Şi acestea, şi pompele de căldură, costă mai mult decât centralele termice.

Dumitru Chisăliţă, expert energie: Discutăm de o diferenţă de cel puţin trei ori, patru ori. O pompă de căldură cu eficienţă foarte mare, de tip sol-apă, la nivelul unei case de 150 de metri pătraţi, ajunge cu costurile la circa 15 mii de euro. O centrală termică ajunge la un 3.500 – 4.000 de euro. 

Măsura ar urma să reducă poluarea şi să scadă consumul de gaze

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Pe fondul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, dioxid de carbon. Pe de altă parte, reducerea importurilor şi dependenţei de gazele naturale. 

Publicitate. Scroll pentru a continua.

 

sursaRochii de Zi si de Seara Magazin By Yousursa: observatornews.ro

Adaugă un coment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Știri

Agricultorii din Timiș au declanșat astăzi protestele, nemulțumiți de concurența neloială a cerealelor din Ucraina, despre care ei spun că ar trebui să ajungă...

Economie

Firmele de profil au găsit metode ingenioase pentru a face profit prin ocolirea actualelor interdicţii legate de exportul buștenilor în ţările extra-comunitare. Actorii de...

Euro News

În calitatea sa de europarlamentar, umanista Maria Grapinia participat, cu ocazia zilei de 9 Mai – care are o triplă semnificație: Ziua Independenţei de Stat...

Euro News

Recentele declarații ale vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), potrivit cărora, în contextul crizei energetice generate de invadarea Ucrainei...