Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că susţine ideea comasării alegerilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că susţine ideea comasării unor alegeri pentru a se reduce numărul de scrutine care trebuie să aibă loc în acest an. Preşedintele Klaus Iohannis consideră ca inadmisibilă numirea în funcţiile de vârf ale blocului comunitar doar a unor persoane provenite din Europa de Vest, aşa cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare precedente.

Şeful statului a făcut aceste precizări la Strasbourg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care s-a pronunţat şi ea pentru distribuirea echilibrată a acestor funcţii.

La viitoarele alegeri europarlamentare, provocarea nu este doar populismul, ci şi majoritatea tăcută care ar trebui convinsă că votul contează, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit acesteia, este important pentru legitimitatea Uniunii Europene ca toată lumea să se simtă reprezentată în funcţiile principale ale blocului comunitar. Şi preşedintele Klaus Iohannis consideră că poziţiile la nivel înalt din cadrul Uniunii Europene trebuie ocupate şi de persoane din ţările care s-au alăturat mai târziu acestei structuri.

„După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nicio poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de est. Eu cred că în 2019 s-a greşit, toate poziţiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, deci nu asta e discuţia, din vechea Europă şi este unul din motivele pentru care foarte mulţi est-europeni se consideră puţin lăsaţi deoparte”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, şeful statului s-a referit şi la aderarea României la spaţiul Schengen şi a precizat că ridicarea în martie a controalelor la frontierele aeriene şi maritime trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor de la frontierele terestre.