În ultimii patru ani, Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” și-a îmbogățit zestrea cu un aparat RMN de 2,5 Tesla, două computere tomograf și mai multe aparate ecograf de ultimă generație.
Lor li se adaugă încă un aparat cu rezonanță magnetică nucleară, de 3 Tesla, cel mai performant din vestul țării, care funcționează în sistemul medical privat.
Existența acestei aparaturi avansate a făcut ca Lugojul să devină, într-un timp relativ scurt, un adevărat centru regional de imagistică medicală, care atrage pacienți nu numai din vestul țării, ci și din țările învecinate, cum ar fi Ungaria sau Serbia.
Aparate RMN ultraperformante și de ultimă generație
În aceste zile, s-a semnat cu Ministerul Sănătății contractul de finanțare pentru primul aparat RMN pe care îl va deține Spitalul Municipal din Lugoj.
”Astfel, pacienții lugojeni și nu numai, vor putea beneficia gratuit de investigațiile necesare. Achiziția a fost deja făcută, urmând ca aparatul RMN să fie livrat și instalat în perioada imediat următoare”, transmit reprezentanții administrației locale.
Pentru achiziția echipamentului RMN și amenajarea spațiului în cadrul Spitalului Municipal (fostul laborator de testare PCR), Lugojul a primit 7.700.000 de lei. Din această sumă, municipalitatea contribuie cu 10% din bugetul propriu. Dr. Ionuț Lucian Cocoș precizează că aparatul RMN care va dota spitalul este de 2,5 Tesla.
Printre aplicații, se numără imagistica pentru neurologie (cu sau fără substanță de contrast), imagistica traiectelor nervoase, imagistica corpului, angiografie (cu sau fără substanță de contrast), imagistică vasculară, vizualizarea structurilor vasculare intracraniene, analiză pulmonară, colonoscopie virtuală, dinamica ficatului și multe alte evaluări importante, în sistem neinvaziv și nedureros, cu rezultate de mare acuratețe.
La Lugoj mai există un astfel de aparat, de 3 Tesla, inaugurat în sistemul privat la 22 octombrie 2021, în cadrul Centrului Medical de Diagnoză RMN de pe strada Timișoarei. La ora inaugurării, acesta era apreciat ca fiind cel mai mare și mai performant RMN 3 Tesla din Vestul Țării.
”Revolution Maxima”, în sprijinul pacienților lugojeni
Noul RMN de la spital este ”acompaniat” de două computere tomograf . Data aprobării celui de-al doilea a fost 3 mai 2023. Este vorba despre un aparat marca ”Revolution Maxima”, produs de firma General Electric Healthcare în anul 2022, deci este un aparat nou, fabricat de o firmă cunoscută. Aparatul are un număr superior de secțiuni pe rotație față de tomograful Philips, și anume 64 slices.
Lungimea maximă de scanare este de 1700 mm, iar printre aplicații se numără: evaluarea circulației, evaluarea nodulului pulmonar, evaluare oncologică, angiografie cu substracție de os etc.
Reamintim că ”vechiul” tomograf este operațional încă din luna mai a anului 2020.
La 20 mai 2020 la Spitalul Municipal a fost instalat aparatul marca Philips CT ”Acces 16” cu 16 slices sau secțiuni. Valoarea acestuia a fost de 1.402.891 lei, din care finanţarea Ministerului Sănătăţii a fost de 1.000.000 lei, iar 402.891 lei reprezintă suma de la Consiliul Local.
Cu cele două aparate, actualul director al SML, dr. Ionuț Lucian Cocoș, era convins, la 17 mai 2021, că Lugojul va deveni un centru imagistic regional, obiectiv pe care și l-a propus la preluarea oficială a mandatului.
”Cu aceste aparate de ultimă generație, dorim să facem la Lugoj un centru de imagistică de performanță. În acest sens, intenționez să mai aducem doi doctori pe sectorul de radiologie. Vom face demersurile către Ministerul Sănătății pentru a aproba linia de gardă pentru radiologie”, spunea la acea vreme dr. Cocoș.
Ecografe performante pentru Radiologie și Medicină internă
Mergând înapoi pe firul istoriei, amintim că la 1 mai 2023, în dotarea Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj au intrat două ecografe ”Doppler Color” marca Samsung, model HS 50.
Ele dispun de monitor LCD de 21 inch, hard disc de 500 GB, cu capacitate de stocare a imaginilor în diferite formate.
Acestea au intrat în dotarea compartimentelor de radiologie şi de medicină internă. Ambele ecografe sunt dotate cu sondele conexe și troliu mobil. Ca aplicații, aparatele examinează organele interne, în baza imaginilor furnizate.
Este vorba despre tiroidă, sân, părți moi, sistem vascular, urologie, ginecologie, obstretică, analize musculoscheletale și de abdomen.
Toate acestea, precum și alte aparate noi achiziționate în ultimii patru ani, contribuie foarte mult la calitatea actului medical, fiind de un real folos medicilor lugojeni.
sursa: redesteptarea.ro