Pe data de 17 februarie are loc deschiderea oficială a programului Timişoara Capitală Culturală Europeană, moment aşteptat cu nerăbdare de proprietarii de restaurante, cafenele şi hoteluri, care speră la un aflux de clienţi.
Doar că astăzi, Primăria i-a informat pe cei din zona centrală că în ziua deschiderii, nu este permisă funcţionarea teraselor.
Decizia este valabilă pentru Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, străzile Vasile Alecsandri, Augustin Pacha, Mercy, Eugeniu de Savoya (pe sectorul Pacha-Ungureanu), Alba Iulia, Palanca şi Matei Corvin.
Situaţia îi nemulţumeşte pe proprietarii de restaurante din zonă, care nu înţeleg raţiunea din spatele acestei
“Mi se pare revoltător. Nu am suferit destul cu pandemie?! Nu am auzit nicăieri în lumea asta să se închidă terase pentru un concert. Este strigător la cer. Pune mă să iau anumite măsuri, să mai scot din mese”, spune Bianca Boscu, proprietarul Restaurantului Tratoria
Explicaţia este simplă, spune Dominic Fritz, primarul Timişoarei: siguranţa spectatorilor este mai importantă decât profitul comercianţilor.
“Din considerente de securitate, şi în piaţă, şi în zonele adicanecte, care poti deveni căi de evacuare, nu pot fi amplasate terase. Din punct de vedere comercial, nu au cum să nu iasă pe plus, pentru specacolele începe vineri la ora 19:00 şi durează până la 23:00, iar spectatorilor le va fi foame, sete. Şi nu este vorba despre o închidere, doar că nu au voie să îşi amplasezeze mese şi scaune pe domeniul public, vineri. Interdicţia este valabilă până a doua zi dimineaţă, la ora 10:00″, a spus Dominic Fritz.
Antreprenorii afectaţi spun că autorităţile ar fi trebuit să găsească o soluţie de mijloc, astfel încât şi spectatorii să fie în siguranţă, şi terasele să funcţioneze.
O variantă ar fi, spun ei, reducerea numărului de locuri, pentru a nu fi nevoii să îşi închidă terasele de tot.
Alţii, iau în calcul boicotarea evenimentului prin închiderea cmpletă a locaţiilor, astfel încât turiştii să nu aibă unde mânca sau bea.
„Eu cred ca toti cei din HORECA au asteptat cu sufletul la gura o bruma de clienti. Se pare ca diriguitorii orasului ii scapa de probleme si le ridica terasele.
Ca sa nu mai vorbim de legalitatea actiunii. Functionarea teraselor pe raza municipiului Timisoara este reglementata, prost ce i drept, printr un HCL. Pai in acel HCL nu sunt prevazute astfel de situatii. Pai daca nu sunt prevazute, cum le pui in aplicare? Ar trebui un nou HCL sau modificarea celui existent. Nu vreun ordin intern, scris pe genunchi ( a se citi vine) , in toaletele PMT.
O astfel de masura, imi aduce aminte de perioada nazista, in care nazistii insemnau magazinele evreiesti. Foarte asemanatoare. Si nu uitati, luati aceste masuri brutale tocmai in cea mai mare zona a comunitatii evreiesti din Timisoara. Poate o fi din ciclul cultural “in memoriam”
Dar stau si ma gandesc, oare ce ar insemna ca toti cei din HORECA, afectati de aceasta masura, sa si inchida si restaurantele la interior in acea perioada. Sa vada turistul toata Timisoara: Kuncz, Fabric, Fratelia, etc.
Ce ziceti ? Ne bagam sa inchidem restaurantele din zona centrala?”, a scris Dan Dinu, proprietarul Restaurantului Locanda del Corso, pe facebook.