Angajatorii nu au voie să includă repausul zilnic în cel săptămânal

Repausul zilnic și repausul săptămânal sunt două drepturi distincte ale salariaților, a stabilit recent Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), într-un proces deschis în Ungaria, potrivit avocatnet.ro.

Chiar dacă nu vorbim de o cauză ce implică România în mod direct, decizia CJUE este obligatorie pentru toate instanțele naționale din UE care se pot confrunta cu spețe similare.

Conform Codului muncii, salariații au dreptul, între două zile de muncă, la un repaus de minimum 12 ore consecutive. Totodată, aceștia au dreptul la un repaus săptămânal de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.

Jachete si Geci Bratbati Toamana Iarna Magazin Big MAg

„O situație în care repausul zilnic ar face parte din repausul săptămânal ar goli de conținut dreptul la repaus zilnic, privând lucrătorul de valorificarea efectivă a acestuia, atunci când beneficiază de dreptul la repaus săptămânal. În acest context, Curtea reține că directiva nu se limitează să stabilească în mod global o perioadă minimă pentru dreptul la repaus săptămânal, ci precizează în mod expres că această perioadă se adaugă perioadei aferente dreptului la repaus zilnic. Rezultă că perioada de repaus zilnic nu face parte din perioada de repaus săptămânal, ci se adaugă la aceasta, chiar dacă o precedă în mod direct”, a decis CJUE.

Gesci si Jachete Dama Modele Noi Magazin BIG Mag

 

leave a reply