Apariția unui Ordin al Ministerului Sănătății pentru aprobarea Regulamentului de organizare, funcționare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative, a produs o mare satisfacție cadrelor medicale din domeniu, inclusiv celor de la Lugoj. Practic, prin acest ordin, după aproape 26 de ani de eforturi există astăzi un regulament național al serviciilor de paliație, care dă şansa de a vorbi de acum oficial despre îngrijirile paliative ca despre o necesitate în sistemul de sănătate românesc. La Lugoj, compartimentul de îngrijiri paliative împlinește în acest an 10 ani. Inaugurat în 2008, are în prezent 15 paturi cu internare continuă.
Mircea Șerpe, coordonator secție paliație:
Ordinul presupune așezarea îngrijirilor paleative într-o normă legală clară, stabilind standard de îngrijire clare, standarde de autorizare a unor astfel de compartimente și secții la nivel national. Până la apariția acestui ordin capitolul de îngrijiri paleative se subscria marii legi de sănătate, legii spitatelor care este este în vigoare în țara aceasta. Practic noi aducem acum o doză de normalitate prin apariția acestui ordin.
Apariția noilor norme la nivel național deschide și perspectiva unui ambulatoriu în domeniu.
Mircea Șerpe, coordonator secție paliație:
Practic, ordinul stipulează diferitele tipuri de îngrijiri paleative care pot fi oferite, internare continua, internare de zi, ambulatorii de specialitate sau echipe de îngrijiri la domiciliu. Punctual, pentru spitalul din Lugoj în primă etapă ajută la înființarea unui ambulatoriu de îngrijiri paleative, cu sprijinul Ministerului Sănătății printr-un program desfășurat cu Banca Mondială.
Așadar, spitalul lugojean este în postura de a fi avantajat, fiind printre primele spitale din țară care au implementat la modul serios acest sistem de îngrijiri paliative.