Connect with us

Bună, ce dorești să cauți ?

elena danciu
Mobila de Caliate

Euro News

Europarlamentarul Maria Grapini cere Comisiei Europene eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare

Astăzi, a avut loc reuniunea Comisiei pentru libertăţi civile şi justiţie din Parlamentul European, în cadrul căreia s-a dezbătut MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare). La dezbatere a participat şi comisarul european, Vera Jourova, care a prezentat situaţia MCV (Mecanismul de Cooperare şi verificare).

Europarlamentarul Maria Grapini a ridicat problema existenţei în paralel a două mecanisme- MCV şi Regulamentul pentru statul de drept:

“Doamna comisar Vera Jourova aţi prezentat situaţia din România şi Bulgaria. Credeţi că pot convieţui MCV împreună cu Regulamentul privind statul de drept, două mecanisme în paralel?

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Al doilea mecanism cuprinzându-l pe primul. Nu consideraţi că există un dublu standard, deoarece la protestele din Bulgaria de acum, Comisia nu spune nimic fiind un guvern de dreapta, iar la protestele din România, similare, legate de corupţie, când era guvern de stânga, Comisia a catalogat România ca neîndeplinind condiţiile din MCV?

Dublul standard face ca să ne pierdem încrederea în instituţiile europene şi noi nu putem explica cetăţenilor de ce într-o ţară unde este guvern de dreapta se califică de către Comisie într-un fel şi într-un alt stat membru unde situaţiile pot fi similare, dar cu guvern de stânga, Comisia ia măsuri. Eu vreau să ştiu, doamna comisar, dacă vreţi să aveţi un singur regulament pentru toate cele 27 de state şi să eliminaţi acest MCV care este caduc. Nu se regăseşte în niciun tratat. A fost introdus temporar la aderarea României şi Bulgariei la UE.”

Comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, i-a răspuns europarlamentarului român, Maria Grapini:

Publicitate. Scroll pentru a continua.

“Urmăresc cu atenţie şi îngrijorare protestele din Bulgaria. Trebuie să înţelegem că democraţia nu poate fi impusă de către Comisia Europeană. Democraţia funcţionează în cazul în care legile, Constituţia sunt respectate. În acelaşi timp, cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea să participe la alegeri libere, de a-şi exprima dorinţa politică şi de a demonstra paşnic, ceea ce se întâmplă în Bulgaria în momentul de faţă.

Comisia nu este un procuror, nu este un judecător la Curtea Constituţională. Comisia nu poate arbitra situaţia politică la nivel naţional. Subsidiaritatea trebuie să fie respectată întotdeauna.

MCV-ul trebuia să fie temporar, o măsură specifică. Comisia a luat o decizie unilaterală instituirea sa, în 2007, odată cu aderarea României şi Bulgariei. În Comisia precedentă doream încheierea MCV-ului după 10 ani. Voiam să monitorizăm într-o formă standardizată în cazul în care ar fi apărut într-unul dintre state o încălcare a statului de drept. Urma să folosim articolul 7 sau procedura de infringement. Nu s-a putut deoarece în continuare există reforme neaplicate.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Raportul din ianuarie 2017 a fost în general pozitiv, dar lista de lucruri de făcut era în continuare stufoasă. Noi ne dorim ca toate angajamentele să fie îndeplinite atât de către România, cât şi de către Bulgaria. Niciunul dintre statele membre nu este perfect.

Raportul privind statul de drept ar trebui să fie un instrument preventiv care să meargă mână în mână cu alte instrumente. Noi trebuie să folosim toate posibilităţile care ne sunt sunt la dispoziţie pentru a obliga statele membre să respecte principiul statului de drept. Mai sunt lucruri de făcut pentru a suspenda MCV-ul. Pe 23 septembrie vom primi raportul privind statul de drept. Acesta va fi comunicat într-o manieră precisă şi obiectivă. Toate statele ştiu care sunt canalele de comunicare, care sunt criteriile. Am dat posibilitatea statelor membre pentru a corecta anumite lucruri până la finele lunii septembrie.  Vreau o comparare obiectivă cu ce se întâmplă în Bulgaria, în România, dar şi în alte state membre. Vreau o obiectivitate în a elimina standardele duble. Am păstrat statul de drept şi în semestrul european şi în recomandările specifice pe ţări.

Diversele condiţionalităţi legate de respectarea statului de drept trebuie să fie promulgate. Dacă nu există această legătură între oferirea de bani şi respectarea unor standarde nu ne vom putea justifica în faţa cetăţenilor europeni” , a declarat comisarul european, Vera Jourova.

Publicitate. Scroll pentru a continua.
Adaugă un coment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Euro News

Parlamentul European a sprijinit prelungirea certificatului digital Covid UE, deschizând astfel calea pentru ca sistemul să fie în vigoare încă un an, informează TheJournal.ie....

Euro News

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a fost realeasă, marți, în unanimitate, în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și...

Euro News

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avut, miercuri, o interpelare tranșantă la adresa candidatei PPE la președinția Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit eurodeputatului Grapini, funcția...

Euro News

Conferință de presă a europarlamentarului umanist Maria Grapini la jumătate de mandat.