Banner Mobilier Magazin BIG Mag

PRIMĂRIA NU INTENȚIONEAZĂ SĂ CUMPERE CASA ION VIDU

Primarul Lugojului intenţionează să ceară acceptul consilierilor locali pentru ca primăria să nu-şi exercite dreptul de preemţiune pentru casa în care a locuit compozitorul Ion Vidu, de pe strada care îi poartă numele. Demersul edilului vine după anunţul lui Radu Robert Benkozi, strănepot al marelui compozitor, care a notificat administraţia locală că imobilul va fi scos la vânzare cu suma de 40 de mii de euro. PNL Lugoj cere ca Primăria să achiziţioneze imobilul şi să-l transforme într-un punct muzeal, după modelul Casei Brediceanu, având în vedere că Ion Vidu a fost unul dintre cei mai importanţi reprezentaţi ai vieţii culturale lugojene. Primarul Francisc Boldea spune însă că acest lucru nu este posibil, costurile cu întreținerea fiind o piedică.

Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj (PSD):

Am primit o adresă din partea unui strănepot prin care ni se cere să ne spunem punctul de vedere pentru că dânsul dorește să vândă casa în care a locuit o perioadă Ion Vidu. Același lucru l-a făcut și către Comisia de Cultură a Județului Timiș, care nu și-a exprimat acordul de a cumpăra această casă și ne-a transmis nouă dacă dorim noi să o cumpărăm. Aș vrea să vă spun că în Municipiul Lugoj sunt 10-20, dacă nu mai multe case în care există plăci comemorative cu oameni de cultură care atunci când se vor vinde aceste case ni se va cere dreptul. Noi nici să întreținem nu o să putem toate casele memoriale din Municipiul Lugoj. Am luat Casa Bredicenilor că acolo s-a născut Coriolan Brediceanu și o mare parte din familia valoroasă a Bredicenilor și vedeți cât de greu este.

Primarul Lugojului a menționat că nu a existat nici acordul Comisiei de Cultură a Județului Timiș și nici bani incluși în buget pentru cumpărarea imobilului.

Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj (PSD):

Eu am propus Consiliului Local să nu ne exprimăm dreptul de preemțiune și pot să vă și explic de ce. În primul rând că nu există acordul de la Comisia de Cultură a Județului Timiș, în al doilea rând nu sunt cuprinși banii în buget, în al treilea rând nu este stabilită, așa cum am făcut la Casa Bredicenilor o comisie care să negocieze prețul. Așa, orice om care vinde ceva poate să spună un preț exorbitant pentru 300 mp sau 400 mp cât are clădirea și noi să spunem da, dar nimeni nu poate să își asume. Cine își asumă acest lucru o face pe răspundere proprie.

 Primarul Lugojului a mai menționat că dacă în cazul Casei Bredicenilor au fost primite dulapurile, pianul și alte obiecte care arătau că a locuit acolo Brediceanu, în cazul Casei Ion Vidu acest lucru nu este posibil, deoarece cărțile și compozițiile se află toate la muzeu. Edilul a încheiat prin a spune că în Lugoj există 42 de personalități de talie națională și internațională și că nu vor putea fi cumpărate toate casele care se vor vinde de-a lungul timpului.

leave a reply