Condițiile meteo blânde din această iarnă în Grecia favorizează mai mult începerea timpurie de înmulțire a țânțarilor.
Organizația de Sănătate Publică din Grecia avertizează cu privire la apariția timpurie a țânțarilor care transmit virusul West Nile. Virusul poate afecta sistemul nervos central, iar în 2018, în cel mai grav sezon de infectare, s-au înregistrat 51 de decese la 317 cazuri raportate. Majoritatea oamenilor infectați rămân însă asimptomatici ori prezintă simptome virale moderate.
Organizația Națională de Sănătate Publică din Grecia, EODY, și Asociația Medicală Larisa avertizează cu privire la apariția timpurie a țânțarilor care infectează populația cu virusul West Nile și recomandă luarea unor măsuri de protecție individuală, care sunt valabile deopotrivă pentru populația autohtonă, cât și pentru vizitatorii străini, care deja au o prezență pregnantă în Grecia.
Cazuri de infecție cu virusul West Nile au apărut și în multe țări europene, la fel ca în fiecare an, dar condițiile meteo blânde din această iarnă în Grecia favorizează mai mult începerea timpurie de înmulțire a țânțarilor și înregistrarea unor infecții cu virusul West Nile.
Anul acesta, regiunea centrală a Greciei, respectiv Larisa, Katherina, Volos, este mult mai expusă virusului West Nile, deoarece o mare suprafață a câmpiilor inundate anul trecut de furtuna „Daniel” sunt încă acoperite de ape stătute şi mlaştini.