Banner Mobilier Magazin BIG Mag

PS Ioan Călin Bot, înscăunat în fruntea Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj

De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, joi, 20 iulie 2023, Preasfinția Sa Călin Ioan Bot a fost instalat oficial în funcția de episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj.

Ceremonia de înscăunare a noului episcop a început la ora 10,15 cu o procesiune de la ”Palatul Lugoj” spre Catedrala Coborârea Sfântului Spirit”, unde, de la ora 10,30, a continuat cu Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, răspunsurile fiind date de Corul „Angeli” din Cluj, dirijat de Angela David, şi ”Reînvierea” al catedralei lugojene, dirijat de Cora Iacobescu.

La eveniment au participat episcopii membri ai Conferinţei Episcopale Catolice (CER), atât episcopii Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică cât şi episcopii romano-catolici din România, consilierul Nunţiaturii Apostolice în România, precum și alți episcopi din străinătate.

De asemenea, au fost prezenţi doi reprezentanţi ai Guvernului României, consilierul de stat Andrei-Ion Ungar și secretarul de stat Ciprian Vasile Olinici, prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, primarul și viceprimarul Lugojului, Bogdan Ștefan Blidariu, respectiv, Adrian Serendan, reprezentanți ai cultelor religioase lugojene, precum și numeroși credincioși.

La sfârșitul serviciului divin, delegatul Preafericitului părinte cardinal Lucian,  Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, a dat citire decretului de numire semnat de cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Apoi, PS Ioan a fost înveștmântat cu mantia și mitra episcopală și i s-a oferit toiagul arhieresc, după care a fost condus la tronul arhiersc, iar intreaga asistență a cântat ”Vrednic este”.

Mesajul din partea Preafericitului Lucian Mureșan, cardinal și arhiepiscop major al Bisericii Române Unite, a fost citit de PS Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar al Eparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore.

La rândul său, monseniorul Tuomo Vimpari, însărcinatul cu afaceri al Nunțiaturii Apostolice în România, a dat citire mesajului transmis de arhiepiscopul Claudio Cugerotti, prefectul Departamentului pentru Bisericile Orientale.

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru, Andrei-Ion Ungar a citit mesajul adresat de premierul României, Marcel Ciolacu, iar mesajul din partea Secretariatului de Stat pentru Culte a fost prezentat de secretarul de stat Ciprian Vasile Olinici.

Din partea Primăriei Lugoj a vorbit primarul Bogdan Ștefan Blidariu, iar în final, noul episcop de Lugoj, PS Călin Ioan Bot a mulțumit tuturor pentru participare și pentru mesajele încurajatoare pe care le-a primit, reprezentanților cultelor din Lugoj, apoi familiei sale și în mod special numeroșilor credincioși lugojeni, care au urmărit liturghia și ceremonia de înscăunare pe un mare ecran instalat în fața catedralei.

sursa: redesteptarea.ro

leave a reply