Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ a fost retrasă de Guvern. Reamintim că 57 de deputați și senatori (PSD și minorități) au depus, la Senat, ca primă Cameră sesizată, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea în procedură de urgență a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Propunerea viza reglementarea procedurii de evaluare a performanțelor funcționarilor publici.
Retragerea acestei inițiative a venit în urma protestelor generalizate ale sindicatelor angajaților din administrația publică și nu numai. Pentru aceeaşi propunere legislativă, Consiliul Economic şi Social a emis aviz nefavorabil, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a transmis aviz negativ, iar Guvemul a fomulat un punct de vedere negativ, nesusţinând adoptarea iniţiativei legislative. La rândul lui, Consiliul Legislativ nu s-a pronunţat asupra oportunităţii soluţiilor legislative preconizate.
Astfel, propunerea legislativă menţionată mai sus a fost retrasă de iniţiator.
Nu au fost consultate sindicatele
Având în vedere că intervenţiile preconizate ar fi avut impact asupra unei părţi considerabile din copul funcţionarilor publici, nu s-a precizat în ce măsură au fost supuse consultării organizaţiilor sindicale ale funcţionarilor publici şi care a fost punctul de vedere al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) care trebuia concretizat într-un aviz.
ANFP are printre atribuţii elaborarea şi avizarea proiectelor de acte nomative privind funcţia publică şi funcţionarii publici şi centralizarea nevoilor de instruire a funcţionarilor publici, pe baza planurilor de perfecţionare profesională a acestora, transmise de autorităţile și instituţiile publice, urmată de punerea la dispoziţia lnstitutului Naţional de Administraţie şi a altor furnizori de fomare şi perfecţionare profesională.
Nu în ultimul rând, instrumentul de prezentare şi motivare n-a fost însoţit, aşa cum prevede imperativ Legea nr. 24/2000, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
sursa: redesteptarea.ro
