Connect with us

Bună, ce dorești să cauți ?

Mobila Moderna
answear.ro

Știri

Debitul Dunării crește în fiecare zi cu 1.000 de metri cubi pe secundă.

Timp de o săptămână, debitul Dunării la intrarea în România va crește în fiecare zi cu 1.000 de metri cubi pe secundă. Informarea a fost transmisă de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Autoritățile române spun că sunt în alertă, dar că nu există pericolul unor viituri.

Gabriel Muntean – şeful Serviciului Situaţii de Urgenţă, Inundaţii, Secetă şi Poluări din cadrul ABA Banat:

Din informațiile pe care le-am primit de la Institutul Național de Hidrologie, debitul Dunării la intrarea în țară era la valoarea de 3.400 de metri cubi pe secundă, o valoare care se află acum sub media multianuală a lunii septembrie, dar în perioada următoare acest debit va crește până la valoarea de 9.200 – 9.500 metri cubi pe secundă în data de 28-29 septembrie când s-ar atinge maximul la intrarea în țară la Baziaș.

 

Decoratiuni Gradina si Terasa din Ciment Magazin Big MagEste drept că față de anul 2013 unde debitul înregistrat a fost aproximativ cu 1.000 de metri cubi, de data aceasta nici afluenții Dunării de dreapta, Sava și nici de stânga, Tisa nu sunt mari, deci nu au un aport mare de apă, pe de o parte şi pe de altă parte gestionarea sau tranzitarea acestei unde de viitură este asigurată de către Hidroelectrica pentru că ei sunt proprietarul acumulării Porțile de Fier I și suntem convinși și din informațiile pe care le avem ei respectă regulamentul de exploatare al acumulării la ape mari.

Suntem informați că ei fac pregoliri din acest mare lac de acumulare pentru a putea prelua unda de viitură. Nici în această seară, nici joi şi nici vineri nu vor fi probleme şi nici după data 25 nu se va întâmpla nimic. Va fi o creștere de debit, de nivel bineînțeles, dar de întâmplat nu se va întâmpla nimic că sunt sigur că Hidroelectrica vor tranzita în bune condiții unda de viitură.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Vă asigur că, se va tranzita debitul în bune condiții. Am spus asta dacă Hidroelectrica își face treaba, adică ia măsurile care se impun. Din informațiile pe care le am deja ei merg cu cinci sute de Megawaţi și pregolesc din acumulare, deci practic oamenii nu trebuie să se teamă şi nici UAT-urile„.

Debitul Dunării a crescut dinspre Austria şi Slovacia, unde situaţia începe să se îmbunătăţească. Autorităţile maghiare au declarat stare de alertă în zonele limitrofe Dunării, din cauza riscului de revărsare a fluviului.

Se aşteaptă ca nivelul cursurilor de apă în Ungaria, în principal al Dunării, să continue să crească în zilele următoare şi să ajungă la un nivel care ar fi cu numai 40 de centimetri sub maximul istoric înregistrat în 2013, când au fost revărsări în mai multe zone.

Oraşele situate în apropierea cursurilor de apă cele mai afectate au instalat deja diguri provizorii. La aceste lucrări au participat mii de militari şi sute de voluntari.

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a avertizat că „cea mai mare inundaţie din ultimul deceniu” se apropie de oraş. El a asigurat că Budapesta este pregătită pentru creşterea nivelului Dunării. Insula Margareta – înconjurată de Dunăre, în centrul oraşului – a fost închisă, fiind de asemenea închise străzi din apropierea fluviului.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Debitul Dunării crește în fiecare zi cu 1.000 de metri cubi pe secundă.

Miercuri, pe 18 septembrie, Dunărea intra în România – la Baziaș – cu un debit de 3.400 m3/s. Joi debitul va ajunge la 4.100 m/s.

Pe 24 septembrie debitul va fi de 8.000 m3/s.

În localitățile din aval de Baziaș volumul Dunării va scădea treptat potrivit prognozei pentru perioada 18-24 septembrie de la INGHA.

Hidrologii de la Apele Române și de la INGHA susțin că, pentru România, astfel de volume ale apei nu vor pune problema unor viituri.

Hidrologii spun că, în cazul în care debitul Dunării va fi mai mare decât cel din prognoză, prin Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier se pot evacua şi debite de 20.000 m 3/s, în situaţii excepţionale.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Hidrologii spun că, în ultimii 20 de ani, cel mai mare debit al Dunării înregistrat la intrarea în țară (la Baziaș) a fost în anul 2006: 15.800 m3/s.

Vă recomandăm

Știri

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis mai multe avertizări de viitorui și depășiri ale cotelor pe mai multe cursuri de...