În cadrul unei conferințe de presă susținute de primarul Călin Dobra a revenit asupra subiectului numărul unu din aceste zile, și anume proiectul noului spital.
Edilul șef, care a avut recent la București o întrevedere pe acest subiect cu ministrul Alexandru Rafila, a citat din auditul Curții de Conturi pe această temă.
Primarul Dobra a evidențiat un aspect important: ”acest obiectiv a fost prins în anul 2022 pe lista de investiții, umflând artificial bugetul municipiului Lugoj cu 750 milioane de lei, în condițiile în care contractul de finanțare s-a semnat în martie 2023. Nu poți să introduci valoarea totală a unui obiectiv de investiții în condițiile în care nu ai finanțarea pentru el (…). În raport scrie că ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au obligația să asigure integral și cu prioritate sumele necesare implementării proiectelor propuse la finanțare. De ce am citit asta? Pentru că, după semnarea contractului de finanțare în martie 2023, în 2023-24 acest obiectiv nu se mai regăsește pe lista de investiții, cu obligația pe care o avea ordonatorul de credite, și anume să asigure suma 37.500.000 de lei, cofinanțarea neeligibilă la acest proiect”.
Dobra a reafirmat că nu a făcut niciodată demersuri pentru rezilierea acestui obiectiv de investiții, calificând asta drept ”o minciună politică”. Din contră, la o lună după preluarea mandatului, deși nu era obligația lui, a făcut demersurile de prelungire a contractului de finanțare printr-un act adițional la Ministerul Sănătății, până în iunie 2026, finanțarea inițială fiind până în decembrie 2024.
Cu un grad de implementare de doar 0,24% și cu contractul de proiectare și execuție nesemnat (sunt prevăzute în total 26 de luni de realizare), continuarea proiectului inițial al noului spital ”înseamnă să ne asumăm suma de 750 miliane lei, ori noi nu mai putem îndatora bugetul local decât maximum cu 60 milioane de lei, adică nici 10% din necesarul acoperirii investiției noului spital”.
Ministerul Sănătății propune o variantă
”În urma discuțiilor cu ministrul Rafila am găsit o variantă de a intra într-un fir logic al lucrurilor pentru domeniul sănătății în municipiul Lugoj. De ce spun asta? Pentru că perioada următoare vom demara un audit de specialitate pentru activitatea de la Spitalul Municipal, un audit pe care nimeni n-a vut curajul să-l facă și să ne asumăm niște decizii, pentru că la momentul acesta sunt foarte multe secții care nu sunt funcționale și care creează mare deficit bugetului local și n-avem la momentul acesta un spital performant din punct de vedere financiar. Trebuie să recunoaștem cu toții că adresabilitatea a scăzut foarte mult. Condițiile de cazare și condițiile medicale de calitate de la nivelul municipiului Timișoara, prin Spitalul Județean, chiar și prin clinici private, a dus la scăderea acestei adresabilități la nivelul Spitalul Municipal. Prin stabilirea unui nou management și prin discuțiile cu directorul spitalului, va trebui să luăm niște decizii, să transformăm spitalul într-unul performant, pentru că există în țară spitale orășenești, municipale, care sunt pe plus din punct de vedere activității financiare, cu banii de la Casa de Sănătate”. Pe partea cealaltă, ”cu toții suntem conștienți în ideea asta că municipiul Lugoj și întreaga zonă au nevoie de un spital nou, dar un spital nou, care să fie cu totul altfel gândit, cu totul altfel așezat, cu totul altfel redimensionat”.
Nu dărâmăm nimic!
Primarul a subliniat că ”nu putem merge pe ideea susținerii unui spital și demonându-l pe actualul. Nimeni n-a luat în calcul că demolăm, și în perioada execuției spitalului nou, ce facem cu pacienții? Am auzit niște propuneri din partea echipei medicale că i-am muta la Psihiatrie, singura clădire care nu era afectată (…). Eu nu cred că așa ar trebui să procedăm, pentru că și așa suntem într-o pantă descendentă cu activitatea spitalului. Printr-o astfel de măsură, cred că putem să punem și lacătul pe spital”.
În urma discuțiilor cu ministrul Sănătății, cu conducerea SML, în urma auditului pe care Primăria îl va realiza la spital, va fi luată în Consiliul Local decizia de a realiza un spital ”dimensionat la nevoile municipiului Lugoj și întregii zone, pentru că bazinul care deservește spitalul este undeva la o populație de 100.000 de locuitori”.
Primarul adaugă: ”am discutat să nu mai dărâmăm nimic. Nu mai dărâmăm nimic. Asta asta este ideea și dorința de implementare pentru domeniul sănătății pe viitor”. Noul spital, în viziunea primarului Dobra, va fi unul separat, într-o nouă locație.
”În urma discuțiilor cu primul ministru și cu ministrul sănătății, am aflat că există deschisă o linie de finanțare prin Banca Europeană de Investiții – BEI”, arată edilul șef.
Aici se poate depune o documentație nouă, pentru un spital de la zero, separat de cel vechi. Dobra a spus că se bazează pe experiența personală, când, din postura de președinte al Consiliului Județean, a realizat Maternitatea nouă în incinta Spitalului județean din Timișoara.
sursa: redesteptarea.ro
