Administrația lugojeană face un pas important pentru modernizarea sistemului de canalizare din municipiu.
În această direcție, Consiliul Local va trebui să ia o decizie în următoarea ședință ordinară, când va fi supus la vot proiectul de hotărâre ce privește studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de canalizare și stații de epurare a apelor uzate – Reabilitarea sistemului de canalizare în municipiul Lugoj”.
Prin acest proiect sunt prevăzute alocarea de fonduri pentru șapte străzi din intravilanul orașului, ce aparțin domeniului public.
Obiectivul îl constituie extinderea colectoarelor de canalizare menajeră pe strada Livezilor, tronson cuprins între stația de autobuz (punct de descărcare) situată pe strada Salcâmilor – Livezilor – prelungire Salcâmilor, până în apropierea antenelor de comunicații, strada Teiului, porțiune între Tudor Vladimirescu și extindere Teiului, strada Traian Vuia, cea între Făgetului (punct de descărcare) și ultimele case de pe Traian Vuia, strada Tapiei, zona industrială între Câmpia Aviației și strada Tapiei, strada Ciprian Porumbescu, între Zorilor și Panselelor (punct de descărcare), și Aleea Pinilor, tronson Aleea Pinilor – strada Olari – strada Primăverii – strada Cloșca (punct de descărcare). Acest colector va porni din căminul CMex3.
Rețeaua de canalizare proiectată se va descărca în sistemul actual de canalizare din zonă prin intermediul a celor cinci cămine existente de pe strada Salcâmului (CMex1, CMex2), Cloșca (CMex4), Teiului (CMex6) și Ciprian Porumbescu (CMex5).
Valoarea totală a investiției este de 24.419.779,84 lei (TVA inclus), iar durata de realizare este de 18 luni.
Sistemul de canalizare cuprinde o lungime totală simplă a conductelor de 76,9 kilometri.
Tot în cadrul întrunirii aleșilor locali, autoritatea deliberativă va mai trebui să aprobe indicatorii tehnico-economici, faza studiu de fezabilitate, pentru obiectivul ”Realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de alimentare cu apă și stații de tratare a apei – Reabilitarea alimentării cu apă în municipiul Lugoj – Studiu de fezabilitate”. Investiția se ridică la suma de 9.360.921,43 lei (TVA inclus). Durata estimată de execuție este de 12 luni.
Alimentarea cu apă în oraș este asigurată cu apă brută din surse de adâncime (foraje), în număr de 29, și surse de suprafață, râul Timiș, în aval de Lugoj.
Apa este prelucrată în cele trei uzine ale municipiului, care sunt, în același timp, și stații de pompare.
sursa: redesteptarea.ro