Administrația lugojeană a anunțat deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor pentru anul 2025.
Pentru a veni în sprijinul lugojenilor, Călin Dorba, primarul municipiului de pe Timiș, a propus mai multe modificări.
În cazul impozitului pe clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice, cota de impozitare să se reducă de la 1,3% la 1%, să se elimine cota adițională de 50% la terenul încadrat în altă categorie decât curți-construcții, celelalte taxe și impozite indexate cu indicele inflației de 10,4% (conform legislației în vigoare), iar persoanele cu certificat de revoluționar beneficiază de scutire de impozit la casă, mașină, terenuri.
”Acest demers subliniază angajamentul nostru de a rămâne aproape de comunitate și de a răspunde nevoilor acesteia”, a declarat Călin Dobra.
Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a imobilului.
Pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice și juridice, pentru intregul an, pâna la data de 31 martie a anului 2025, se acorda 0 bonificație de 10%.
În ceea ce privește traficul greu modificarea taxelor, cât și referitoare la modul în care se vor achita aceste taxe vor fi săptămânale, care reprezintă cuantumul taxei zilnice, achitată pentru cinci zile lucrătoare, redus cu 20%, și lunare, care reprezintă cuantumul taxei zilnice, achitată pentru 22 zile lucrătoare, redus cu 30%. Taxa autorizatiei de trafic greu între 3,5-7,5 tone va fi de 65 lei/zi, 260 lei/săptămână, 1.000 lei/lună, pentru cele între 7,5-16 tone de 130 lei/zi, 520 lei/ săptămână, 2.000 lei/lună, iar pentru cele de peste 16 tone de 198 lei/zi, 790 lei/ săptămână, 3,050 lei/lună.
În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 60%.
Ministerul Finanțelor impune utilizarea ratei inflației
Indexarea impozitelor și taxelor locale este reglementată prin art. 491 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare: ”Art. 491(1) – în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către Consiliile Locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor ”pentru indexarea impozitelor și taxelor locale aferente anului 2025, Consiliile Locale vor utiliza rata inflației de 10,4%”. În afara creșterilor impuse prin lege, Consiliile Locale pot majora impozitele și taxele locale în funcție de criterii economice, sociale, geografice, urbanistice, precum și de necesitățile bugetare locale, cu excepția taxelor prevăzute la art. 494 alin. (10) lit. b).
sursa: redesteptarea.ro