Din acest an, lugojenii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru taxele și impozitele locale.
Nu toate dările au fost mărite procentual, dar au fost indexate cu rata inflației de 10,4% față de anul trecut, fiind vorba de o măsură prevăzută de Lege, nicidecum din dorința administrației locale.
Conform proiectului de hotărâre aprobat de către Consiliul Local în ultima ședință ordinară din 2024, cota de impozitare pe 2025 pentru terenuri și clădirile rezidențiale va rămâne la nivelul anului anterior.
Majorări se vor aplica pentru terenul extravilan, prevăzut la art. 465 alin. 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu o cotă adițională de 50% față de nivelul taxei stabilite, pentru mijloacele de transport, prevăzut la art.470 alin. 2 și art. 470 alin. 7, din Legea nr. 227/2015, cu o cotă adițională de 10% față de nivelul impozitului stabilit pentru contribuabili persoane fizice și cu o cotă adițională de 32% față de nivelul impozitului stabilit pentru contribuabili persoane juridice.
Și comercianții vor trebui să plătească cu o cotă adițonală de 50% pentru taxa specială pentru eliberarea anuală a acordului privind exercitarea activității în zone publice.
Totuși, pentru a veni în sprijinul lugojenilor s-au făcut și unele modificări privind impozitele și taxele locale pe anul în curs. Autoritățile locale au redus cota de impozitare, de la 1,3% la 1%, în cazul impozitului pe clădiri nerezidențiale deținute de persoane fizice și s-a eliminat cota adițională de 50% la terenul încadrat în altă categorie decât curți-construcții.
”Acest demers care subliniază angajamentul noii administrații lugojene de a rămâne aproape de comunitate și de a răspunde nevoilor acesteia”, a precizat primarul Călin Dobra.
Și în acest an se va acorda o bonificație de 10% pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, teren și mijloacele de transport, datorat de persoanele fizice și juridice, pentru întregul an, până la data de 31 martie.
Amendament neaprobat
Consilierul liberal Bogdan Blidariu a vrut să facă o modificare proiectul de act normative, în sensul ca aceeași cotă de reducere la 1% să fie aplicată și clădirilor nerezidențiale pentru persoane juridice.
”Aș dori să fac un amendament. Am văzut că a fost diminuată cota care se aplică persoanelor fizice pentru clădirile nerezidențiale. Nicăieri în țară nu există diferențiere între persoane fizice și persoane juridice în cazul clădirilor nerezidențiale. Aș vedea normal și firesc, având în vedere și discuțiile pe care le-am avut cu proprietari persoane juridice, să se aplice aceeași cotă și în cadrul persoanelor juridice. Cu alte cuvinte aș dori să fie modificată anexa proiectului de hotărâre. La articolul 460, alineatul doi, cota în cazul clădirilor nerezidențiale aparținând persoanelor juridice să fie 1%, la fel ca și în cazul persoanelor fizice”, a precizat Bogdan Blidariu.
Cu toate că au fost voturi pentru, amendamentul nu a trecut de cvorumul Consiliului Local.
Persoane și clădiri neimpozabile
Conform actului administrative cu caracter normative, adoptat de consilierii locale, nu se datorează impozit pentru clădirile și terenul aferent clădirilor clasate ca monumente istorice de tipul muzee și case memoriale, imobile și terenul aferent clădirilor restituite conform Legii nr. 10/2001, care au fost preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru perioada pentru care proprietarul menține afectațiunea de interes public, clădirile și terenul aferent clădirilor retrocedate care au aparținut cultelor religioase din România, clădirile și terenul aferent clădirilor restituite care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, pentru perioada pentru care proprietarul menține afectațiunea de interes public, terenul situat în extravilanul localităților, pe o perioadă de cinci ani ulteriori celui în care proprietarul efectuează intabularea în cartea funciară pe cheltuială proprie.
Persoanele care dețin certificat de revoluționar vor fi scutite de impozitul pe clădiri, terenuri și un singur mijloc de transport, aflat în proprietate sau coproprietate, la alegerea contribuabilului.
Pentru mijloacele de transport hibride, impozitul se reduce cu 60%.
sursa: redesteptarea.ro