Gala ”Directorul anului” a fost nu doar o recunoaștere a excelenței în managementul educațional, dar și o platformă de inspirație și motivare pentru toți cei implicați în sistemul educațional, subliniind importanța leadership-ului în crearea unui viitor educațional de succes.
În urma apelului de candidatură și a procesului de selecție,”Directorii anului” în județul Timiș au fost desemnați prof. Viorica Paraschivu de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Alexandru Roșca” din Lugoj, prof. Ildiko Erdei de la Liceul Teoretic ”Béla Bartók” din Timișoara și prof. Mihaela Corina Șora de la Școala Gimnazială Nr. 30 din Timișoara.
Viorica Paraschivu este director din anul școlar 2012. Cu o carieră didactică de peste 30 de ani, este un susținător activ al educației incluzive și un exemplu de urmat pentru întreaga comunitate.
Principalele sale realizări manageriale sunt atragerea constantă de fonduri și finanțări, în vederea dezvoltării infrastructurii și modernizării spațiilor școlare pentru a asigura elevilor cu cerințe educaționale speciale un act educativ terapeutic-recuperator de calitate; construirea unui corp nou de clădire destinat terapiilor specifice și un internat școlar ce urmează să fie finalizat; mobilizarea profesorilor să devină proactivi, pentru a gestiona schimbarea cu profesionalism, încurajând aplicarea de tehnici și metode inovative în procesul educativ; integrarea sistemelor digitale moderne în activitatea didactică, reușind dotarea cu table interactive și aparatură digitală completă pentru fiecare clasă și cabinet terapeutic; implementarea unor proiecte și dezvoltarea de multiple parteneriate cu instituții și alte unități de învățământ, atât pe plan județean, național cât și international; promovarea valorilor europene, implicându-se, alături de o echipă dedicată, în accesarea de proiecte cu finanțare europeană, fapt recunoscut prin obținerea, în acest an a titlului de ”Școală Europeană”.
”Acest premiu nu este unul personal, ci reprezintă o recunoaștere a muncii unei întregi echipe începând de la copiii noștri special părinți și colegi minunați.Toate acestea ne motivează să continuăm misiunea noastră de a promova valorile europene, precum diversitatea și incluziunea, pentru a putea oferi un univers de culoare tuturor copiilor”, ne-a declarat profesora Viorica Paraschivu.
Profesorul Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Timiș, consideră astfel de manifestări sunt încurajatoare pentru ca și alții să se implice în dezvoltarea unităților școlare pe care le conduc.
”Doamna Paraschivu a fost nominalizată de către colegi pentru a primi titlul de Directorul anului. Iar în urma votului și a analizei făcute de comisia constituită la nivelul inspectoratului a reieșit că dânsa merită pe deplin să primească acest titlu. Ne bucurăm că o doamnă profesor cu atât de mare experiență și director la o școală specială a reușit să primească această distincție din partea noastră, a Inspectoratului Școlar. Eu sper că va fi un exemplu pentru alți directori a căror implicare lasă de dorit, iar asemenea evenimente să fie stimulatoare pentru a atrage fonduri spre a dezvolta școala pe diverse direcții, pentru că tocmai asta a făcut doamna director Paraschivu la Lugoj”, a menționat Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct.
Decernarea premiilor celei de-a opta ediții a Galei va avea loc pe 24 octombrie, la Opera Națională București, când vor fi premiați patru directori de școală pentru categoriile Inovare, Antreprenoriat și Egalitate de Șanse și Directorul Anului 2024.
Premiul acordat fiecărei categorii va fi de 3.500 de euro, sumă care are ca scop susținerea directorilor în proiectele pe care le au în derulare în cadrul școlii sau pentru a demara un nou proiect, dar și un loc asigurat în cadrul Programului de Transformare a Școlilor din România, coordonat de Asociația pentru Valori în Educație (AVE), o organizație non-profit al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035.
sursa: redesteptarea.ro