Ambițiosul proiect al administrației locale a făcut ultimul pas în construirea noului spital.
Săptămâna trecută s-a încheiat și evaluarea financiară a celor două oferte depuse în cadrul procedurii de atribuire a contractului pentru realizarea noii unități medicale de la Lugoj.
În cadrul procedurii, ambele dosare au fost valide din punct de vedere tehnic și au obținut punctajul maxim posibil, respectiv 60 de puncte. Astfel, comisia a procedat la deschiderea dosarelor financiare.
În urma evaluării acestora, s-a constatat faptul că doar o ofertă se încadrează în valoarea estimată a contractului, adică 95,99% din cea estimată, iar a doua depășește valoarea estimată, 114,98% din valoarea estimată, în consecință, aceasta a fost respinsă.
Practic, în acest moment a fost stabilit ofertantul câștigător (100 de puncte din 100 posibile), acesta având obligația să depună documentele de calificare prevăzute în Documentul Unic de Achiziție Europeană (DUAE), care este un document/ instrument care facilitează participarea operatorilor economici la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică/sectoriale și reduce sarcinile administrative pentru autoritățile/entitățile contractante.
Dacă acestea vor fi conforme, contractul va fi semnat la începutul lunii ianuarie.
De menționat este faptul că toate etapele de evaluare desfășurate în cadrul acestei proceduri au fost validate de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) este instituția responsabilă pentru elaborarea politicilor publice și a legislației în domeniul achizițiilor publice.
”Menționăm de asemenea, încă odată, că această investiție, de peste 150 de milioane de euro, cea mai mare obținută în istoria municipiului Lugoj, are finanțarea asigurată, contractul de finanțare fiind semnat în luna aprilie a acestui an. În plus, în acest moment, toate cheltuielile angajate de municipiul Lugoj pentru obținerea acestei finanțări au fost verificate și rambursate de către Ministerul Sănătății. Astfel, toate studiile întocmite, studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire, documentația tehnică pentru obținerea autorizației de demolare, expertizele tehnice, studiile geotehnice, studiul NZEB (n. red. – studiul clădirii pentru consumul de energie aproape egal cu zero) etc., s-au dovedit a fi utile și corect întocmite, valabilitatea lor fiind practic recunoscută prin acordarea acestei finanțări”, a declarat inițiatorul și responsabilul de proiect, Claudiu Buciu.
Reamintim că proiectul prevede păstrarea și renovarea integrală a corpului principal, pentru că nu putem uita trecutul, dar și construcția unui corp nou, de la zero, pentru că adaptarea la nevoile prezentului, la progresul tehnologic actual este o necesitate care nu mai putea fi ignorată.
Mai exact, acesta presupune renovarea integrală a corpului principal al spitalului (C1), construirea spitalului nou cu 256 de paturi și a unui corp de legătură între C1 și clădirea instituției medicale nouă.
”După peste 110 ani, lugojenii merită un spital nou. Lugojul merită o abordare profesionistă în domeniul medical, iar aceste deziderate nu se pot împlini fără condiții de muncă moderne pentru personalul medical, fără condiții de tratament și cazare impecabile pentru pacienți ori fără aparatură de ultimă generație. Vă asigurăm că vom depune toate eforturile necesare pentru ca această investiție să fie dusă la bun sfârșit. Vă mulțumim pentru încrederea acordată!”, a concluzionat Claudiu Buciu.
Lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2026, dată până la care spitalul trebuie să fie integral dotat și mobilat, respectiv pus în funcțiune.
sursa: redesteptarea.ro
