Într-un cadru plăcut, miercuri, 7 august 2024, au fost decernate tradiționalele premii ale Bibliotecii Municipale Lugoj. În acest an, Henrieta Szabo, directoarea instituției de cultură lugojene, s-a gândit la niște atenții deosebite, care să fie decernate alături de tradiționalele diplome și cadouri în cărți.
Fiecare premiant a primit o gravură, realizată cu laser în lemn, care simbolizează un copac cu coroana naturală de un verde frumos, tonic.
Directoarea Henrieta Szabo a făcut o legătură cu simbolul copacului cunoașterii, ale cărei rădăcini sunt cărțile din bibliotecă, iar cititorii sunt ramurile și frunzele care țin copacul în viață.
Bibliotecarei Julieta Boka i-a revenit plăcuta misiune de a înmâna premiile, diplomele și cadourile laureaților ediției 2024. Aceștia sunt oameni frumoși și sensibili de toate vârstele, de la elevi din ciclul primar la nonagenari.
Doamnele profesoare Maria Hamza și Melania Dumitru au luat Premiile pentru Cititorul Anului 2024 la Biblioteca Municipală.
Domnului Emil Alexandru i-a revenit Premiul de Fidelitate, el fiind liantul dintre Bibliotecă și tatăl său, dl. Isac, cititorul fidel în vârstă de 96 de ani. Periodic, o dată sau la două săptămâni, el vine la bibliotecă și îi aduce seniorului cărțile dorite, cărți istorice, biografii celebre, pe care și dânsul le citește cu pasiune.
De altfel, la festivitate a fost prezent și nepotul său Luca, elev în clasa a VIII-a, care a vorbit despre activitățile de voluntariat legate de Biblioteca Municipală.
Alte premii au revenit Simonei Oprișor și Rodicăi Șoltoianu.
”Cea din urmă este beneficiară a Centrului de Reabilitare și Abilitare nr. 2 din Lugoj, este o doamnă pe care o cunoaștem de foarte mulți ani. Dumneaei și-a arătat interesul, dorința și pasiunea de a citi și vine periodic la Bibliotecă însoțită de Simona Oprișor, care este salariată a Centrului. La rândul ei, doamna Rodica este pasionată de frumos, pictează și la un moment dat, în urmă cu un an, am avut chiar o expoziție cu ocazia unui eveniment ce s-a desfășurat la Bibliotecă, cu beneficiarii Centrului de Reabilitare și Abilitare nr. 2 din Lugoj. De 5-6 ani, Simona Oprișor vine periodic la Bibliotecă alături de acești oameni, îi însoțește și chiar îi îndrumă în ceea ce privește lectura. Și-a depășit atribuțiile strict legate de fișa postului și a făcut în așa fel încât beneficiarii Centrului dornici de carte și de lectură să poată fi prezenți la Biblioteca municipală. Apreciem la maximum dedicarea Simonei. I-am decernat în acest an un Premiu de Fidelitate, care vine ca o încununare a efortului depus”, ne-a declarat Henrieta Szabo.
Doamna Hanelore Wigh, directoarea de la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte nr. 2 Lugoj a primit și ea un Premiu de excelență.
O altă premiantă, doamna profesoară Gabriela Văduva, este de foarte mulți ani cititoare a Bibliotecii, dar nu numai. Ea este prezentă la mai toate evenimentele culturale organizate de BML, este interesată de lansări de carte, concerte, simpozioane, expoziții de artă.
”Doamna Gabi este și a fost alături de noi prin diverse activități de voluntariat. De exemplu, în acest an, ea ne-a fost cumva mentor, în sensul că ne-a învățat să împletim coronițe de Sânziene. Apreciem mult astfel de oameni care sunt alături de noi.”, adaugă Szabo.
Copiii și tinerii sunt cei care trebuie încurajați! În acest an, au primit premii și frumoase cadouri Andrada Popovici, Mădălina Domba și Sara Oniga.
Andrada Popovici este o elevă care acum va merge în clasa I. Când am cunoscut-o, era în clasa pregătitoare și i-am recomandat lecturi specifice vârstei, dar Andrada, datorită educației primite din familie și a pasiunii ei pentru carte, citise deja Harry Potter. Asta se întâmpla în clasa pregătitoare, când nu toți copiii cunosc literele.
Eleva Mădălina Domba vine la bibliotecă însoțită de părinți, fiiind pasionată de un anumit gen de cărți de ficțiune care au în prim plan eroi de poveste, pe care tinerii îi apreciază.
O altă tânără premiată este Sara Oniga, care și ea vine frecvent la Bibliotecă, alături de părinți. Are interes și pasiune atât pentru cărțile care au în prim plan eroi iubiți de copii, dar și pentru enciclopedii, cărți de cunoaștere specifice vârstei. Sara a fost cititorul Anului în 2024.
Andrada, Mădălina și Sara vor primi în plus câte un ghiozdan cu toate cele necesare începerii noului an școlar.
Premiile din acest an au primit sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj, prin Agenda Culturală 2024. De altfel, Primăria a contribuit la achiziționarea a 600 de cărți noi de la edituri de prestigiu și va dota Biblioteca cu aparate noi de aer condiționat
sursa: redesteptarea.ro