Connect with us

Bună, ce dorești să cauți ?

Jachete de Iarna
answear.ro

Cultură

În ”Săptămâna Verde”, descoperim tradițiile lugojene și ”Orașul Bicicletelor”

”Săptămâna Verde” a fost un foarte bun prilej pentru elevii clasei a VII-a A de la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj (dirigintă, prof. Daniela Ghinea) de a face cunoștință cu istoria celui mai ecologic vehicul – bicicleta, în ”Orașul Bicicletelor” – Lugoj.

Liceul ”Brediceanu”,  Liceul ”Hasdeu”,  Colegiul Bănățean Timișoara,  Școala nr. 4 și Școala ”Anișoara Odeanu” din Lugoj se numără printre instituțiile de învățământ ai căror elevi au trecut pragul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă în săptămâna ”Școala Altfel”.

O expoziție de succes

În acest fel, instituția muzeală din Lugoj completează în mod fericit cunoștințele elevilor despre ecologie și protecția mediului înconjurător. Explicațiile oferite în cadrul turului ghidat al Muzeului se împletesc astfel cu cele oferite la clasă, de către profesori.

Expoziția documentară ”Lugoj – Orașul bicicletelor” a fost prelungită ca durată, bucurându-se de un succes deosebit. Pe lângă fotografiile de epocă din Lugoj, în care bicicleta apare ca accesoriu sportiv, de divertisment, de uz militar sau ca vehicul al factorilor poștali, au fost expuse și patru biciclete de epocă, dintre care amintim două bicicluri ”Penny Farthing – Le grand Bicycle” din 1886 și o bicicletă de bărbați marca Steyr – Nova Kosmos din anul 1927, surprinzător de modernă ca aspect și dotări.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Artă populară sută la sută eco

Turul muzeal ghidat a fost completat de vizitarea zonei etnografice a muzeului, unde elevii au putut admira o ceremonie de nuntă în desfășurare din Banatul de altădată, , icoane de epocă, gospodăria bănățeană, cu unelte casnice și agricole și multe, multe altele. Foarte apreciată a fost și secțiunea dedicată faimoaselor bresle lugojene, în special cele ale olarilor, argăsitorilor și cojocarilor, cu creații unice, care uimesc și azi prin talentul și minuțiozitatea cu care au fost executate. A fost o experiență interactivă, elevii fiind interesați de metodele de păstrare a costumelor populare autentice realizate din materiale 100 % naturale și de vechimea exponatelor. Ei au aflat cu acest prilej și termenii bănățeni specifici pentru fiecare obiect din gospodăria tradițională, unii dintre aceștia păstrându-se până azi.

Exponate de valoare

La finalul vizitei, a fost subliniată valoarea obiectelor din patrimoniul muzeului lugojean. ”Muzeul din Lugoj participă cu 16 exponate din colecțiile patrimoniului său cultural la expoziția națională Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor, vernisată la sediul Muzeului Național de Artă Contemporană București. Pentru instituția noastră un prilej de pledoarie în favoarea cunoașterii și aprecierii la nivel național dar și internațional, la vernisajul expoziției participând și reprezentanți ai unor ambasade străine la București, a valoroaselor piese deținute de instituția noastră”, a precizat Daciana Vuia, directoarea Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă din Lugoj.

sursa: redesteptarea.ro

Publicitate. Scroll pentru a continua.
Adaugă un coment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Radio & TV

Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a Româniein 2024. Transmisiune în direct din Piața I.C. Drăgan din Lugoj. Știri 24 PLUS ,...

Știri

Întreruperi programate de curent în județul Timiș, în perioada 2 – 6 decembrie Ziua / Data Localitatea, strada afectata Orar Luni, 02 Decembrie 2024...

Știri

Duminică, 1 Decembrie 2024, cu prilejul Zilei Naţionale a României, Primăria Municipiului Lugoj și Consiliul Local al Municipiului Lugoj împreună cu Garnizoana Lugoj și...

ALEGERI 2024

Înainte de închiderea secţiilor de vot, prezenţa la urne, în judeţul Timiş, a fost de 49,95 % . Timişoara se menţine în top, cu...