În premieră la nivelul Camerei Conturi Timiș, dar și la nivelul Primăriei Municipiului Lugoj, în luna ianuarie au venit în vizită de control, trei echipe ale Camerei de Conturi Timiș.
Prima echipă a venit pe măsurile lăsate de rezolvat în perioada 2023-2024. A doua echipă a Curții de Conturi a avut ca și tematică utilizarea și rambursarea sumelor datorate din împrumut, la nivelul Municipiului Lugoj, în timp ce al treilea raport al Curții de Conturi Timiș a avut ca temă audituri de conformitate pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă.
Revinind la câteva dintre temele de control, Curtea de Conturi consideră organigrama Primăriei Municipiului Lugugoj, adoptată după alegerile locale din 9 iunie, drept o ”deficiență organizațională”.
”În Iunie 2024, după pierderea alegerilor, ceea ce cam rar se întâmplă la cine are respect față de o instituție, s-a schimbat organigrama Primăriei Municipiului Lugoj. Deci mi-a fost lăsată așa, ca să avem de muncă și ca instrument de lucru, o organigramă care este specificată ca și deficiență în raportul Curții de Conturi, și anume deficiență organizațională, determinată de discrepanțele între regulamentul de organizare, funcționare, atribuții, responsabilitățile posturilor și organigrama instituției”, a precizat primarul Călin Dobra.
Primarul a dat ca exemplu o structură nou înființată, Serviciul de finanțări PNRR, care a funcționat în paralel cu o altă structură cu denumirea Serviciul finanțări și implementări alte programe.
”Deci am constituit structuri suplimentare în cadrul organigramei, în condițiile în care tot ce s-a desfășurat la nivelul Primăriei Lugoj legat de proiectele pe fonduri, s-au derulat prin consultanță”, arată Dobra.
O altă măsură lăsată de echipa Curții de Conturi este legată de o consultanță pe Programul ”Anghel Saligny”.
”Credeți-mă, în anii de administrație la nivelul județului n-am văzut așa ceva: pe fonduri guvernamentale, să ai consultanță pe management de proiect în valoare de 154.000 lei de fapt realizarea documentelor ce urmează a fi transmise la Ministerul Dezvoltării privind situația lucrărilor de reabilitare a Podului de Fier”, a comentat primarul.
”O aparență de legalitate”
Un alt aliniat din raport privește ”asocierea obiectului de activitate consultanță management de proiect cu obiect de consultanță în achiziții publice s-a efectuat în mod artificial de către instituția Primăriei municipiului, cu scopul de a da o aparență de legalitate în condițiile în care, potrivit legislației în materie de achiziții publice, autoritățile au dreptul să achiziționeze servicii de consultanță în achiziții publice, nu pe proiect”.
Cinci milioane de lei dați pe consultanțe
Ce se întâmplă legat de acest subiect cu consultanțele? 33 de proiecte, contracte de finanțare aflate în diferite stadii de implementare, s-au încheiat în perioada 2022-2024.
”Aceste contracte de consultanță, având ca obiect scrierea și depunerea cererii de finanțare, ceea ce de fapt au serviciu de cadru sau biroul din cadrul primăriei în fișa postului, sunt în valoare totală de 1.600.000 lei.
Consultanța având ca obiect managementul de proiect are valoare totală de 1.500.000 lei, iar consultanța având ca obiect derularea procedurilor de achiziție publică este în valoare totală de 1.900.000 lei.
Deci, peste 5 milioane de lei s-au dat pe consultanțe pentru proiectele pe fonduri europene. Tot echipa Curții de Conturi, în urma analizei făcute, ne vorbește despre gradul de implementare a proiectelor cu finanțare nerambursabilă nivelul datei de 31 decembrie 2024.
Deci, aș vrea să fiu foarte clar înțeles cine are responsabilitatea și ce s-a întâmplat din punct de vedere al acestor proiecte.
4,59%, gradul de implementare al proiectelor
Gradul de implementare a acestor proiecte la valoarea totală a plăților efectuate este de 4,59%. Cu toți experții și cu toate consultanțele pe toate domeniile posibile avem (doar) 4,59%!
21 de proiecte au risc major de neimplementare, cu grade între 0,24% și 5%. Construirea noului spital avea 0,24% la 31 decembrie 2024.
Cinci proiecte au un grad de implementare între 6% și 20%.
Cele șapte proiecte pe Programul Operațional Regional, având termen de implementare 31 decembrie 2023, toate șapte, au fost pierdute ca și finanțare nerambursabilă și s-a ajuns la costuri suportate din bugetul local de 9.230.000 lei”.
Primarul Dobra a precizat la final că toate datele prezentate sunt redate strict din documentele puse la dispoziție de Curtea de Conturi.
sursa: redesteptarea.ro
