Banner Mobilier Magazin BIG Mag

ELEVII LUGOJENI, EUROPENI ACTIVI ȘI INFORMAȚI

Elevii Colegiului Tehnic Valeriu Braniște și ai Colegiului Național Coriolan Brediceanu din Lugoj au fost inițiați astăzi în ceea ce înseamnă a fi un cetățean implicat al Europei și ce oportități oferă Uniunea Europeană elevilor și studenților. La acțiune au participat patru studenți voluntari de la Timișoara și Maria Ciorba, consilier la Centrul de Informare Europe Direct Timișoara. Tema pe care au dezbătut-o în cadrul seminarului este “Vocea Tinerilor”.

Maria Ciorba, consilier de informare Europe Direct:

 Youth Voice este tema noastră, “Vocea Tinerilor”. Ne străduim, cu ajutorul elevilor din anii terminali să descoperim cum pot să devină niște cetățeni implicați. Clar că primul pas trebuie să fie cel de informare, iar pasul al doilea este cel de punere în practică și implicare efectivă. Avem alături de noi o echipă de studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara, de la Relații Internaționale, de la Universitatea Politehnica, de la specialitatea Administrație Publică. Ei sunt niște modele sperăm noi pentru elevi, modele de implicare, pentru că ei vor demonstra prin exemplu propriu ce înseamnă să fii implicat și să fii un tânăr căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă în societate și care știe că poate să producă o schimbare.

Cosmin Gheorghe, director Colegiul Tehnic Valeriu Braniște:

Ne propunem să dovedim deschiderea europeană a școlii prin găzduirea acestui eveniment. De fapt se adresează elevilor. Se încearcă ca elevii să fie inițiați în conceptul de “Cetățenie Europeană Activă. De fapt și de drept elevii noștri nu sunt doar elevi ai școlii, ei sunt cetățeni ai României, cetățeni ai Europei și trebuie să învețe de pe acum ce înseamnă să fii un cetățean. Vrem să le oferim primele deprinderi. Nu e suficient, dar reprezintă o formă prin care școala deschide un drum pentru viitorul lor. La acest eveniment participă elevi de la Colegiul Tehnic “Valeriu Branișteși de la Colegiul Național “Coriolan Brediceanu”. Sperăm ca după această activitate ei să meargă către clasele lor și să transmită mai departe ceea ce au învățat. Ne așteptăm ca viitorii cetățeni europeni să fie niște cetățeni pregătiți.

 Studenții prezenți au vorbit despre importanța voluntariatului, cu speranța că vor fi un exemplu pentru elevii din Lugoj.

Astăzi dorim să conturăm anumite aspecte ale voluntariatului, ale programului Erasmus și toate oportunitățile pe care le oferă Uniunea Europeană studenților și elevilor. Poate generațiile anterioare și-au dorit să aibă oportunitățile de astăzi și noi dorim să le prezentăm și să știe ce să facă pe viitor când vor termina. Ce ar trebuie să știe elevii pentru a fi niște cetățeni implicați? Ar trebui să fie mereu informați, să fie la curent cu tot ce se întâmplă în Uniunea Europeană, în Europa, nu doar pe plan național.

 Elevii lugojeni au răspuns pozitiv la această provocare, dovedindu-se interesați să afle cum să fie cetățeni europeni activi și informați.

leave a reply