Banner Mobilier Magazin BIG Mag

COMEMORAREA ÎNTÂIULUI POET DIALECTAL

Căminul Cultural din comuna Victor Vlad Delamarina a găzduit astăzi cea de-a doua ediție, după o pauză de mai mulți ani, a festivalului dedicat comemorării primului poet dialectal, Victor Vlad Delamarina. Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul primăriei comunei și a Consiliului Județean Timiș și a reunit elevi de la Școala Gimnazială din Victor Vlad Delamarina, Școala Nr. 2 din Lugoj și de la Școala din Belinț, care au recutat poezii în grai bănățean. Ansamblul de tineret “Hora Belințului” a prezentat o suită de dansuri care a încântat publicul prezent.

Nu au lipsit nici componenții Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, care au recitat poezii, în frunte cu președintele Dan Liuț. Au mai fost prezenți Ioan Peia, Ioan Manzur, dar și Sergiu Boian, unul dintre prezentatorii emisiunii “La givan cu frații Boian” de la TEN Tv.

Sergiu Boian, poet în grai bănățean:

Ne bucurăm că de doi ani a început să se organizeze din nou acest festival dedicat lui V. V. Delamarina, primul poet în grai bănățean. Eu chiar am debutat pe această scenă când aveam 14-15 ani. Cine participă, cum este modul de desfășurare? Vor participa copii de la școlile din V. V. Delamarina, de la Școala Nr. 2 din Lugoj, dar și de la Școala Gimnazială din Belinț, care au venit cu Ansamblul de Tineret. Vor dansa, vor recita poezii în grai bănățean, atât din creația poetului V. V Delamarina, cât și din creația altor poeți în grai bănățean.

Au fost prezenți și reprezentanți ai comunității locale, printre care primarul Ioan Cardaș, care a vorbit despre însemnătatea acestei zile.

Ioan Cardaș, primarul comunei Victor Vlad Delamarina (PSD):

Putem să ne bucurăm că poetul V. V. Delamarina a făcut parte din comuna noastră, din comunitatea noastră, Satului Mic înainte de a-I purta numele. Ne bucurăm că putem să aniversăm a doua ediție continuă cu ceremonia poetului V. V. Delamarina. Cu sprijinul bisericii, cu sprijinul copiilor frumoși din comună de la noi, de la Școala V. V. Delamarina.

Evenimentul de astăzi este incus în cadrul Zilelor Comunei care vor culmina în perioada 27-28 mai cu tradiționala rugă, unde va cânta cunoscuta interpretă de muzică populară Liliana Laichici.

leave a reply