Banner Mobilier Magazin BIG Mag

PROTEST ÎN FAȚA PREFECTURII

Câteva zeci de profesori timișeni, membrii ai Sindicatului Spiru Haret au protestat vineri în fața Prefecturii Timiș. Dascălii au ieșit în stradă pentru a cere creșterea costului standard per elev, astfel încât școlile să nu aibă probleme în asigurarea salariilor cadrelor didactice. Conform unei Hotărâri de Guvern publicată în Monitorul Oficial, „pentru anul 2018, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 4.413 lei”, cost pe care dascălii îl considerăm foarte mic. O altă nemulțumire a dascălilor prezenți la miting este că directorilor de școli li s-a impus să facă economii pentru a putea plăti salariile mărite. Iar asta se traduce prin scăderea numărului orelor de predare, concedierea femeilor de serviciu sau a paznicilor.

prof. Virgil Popescu, liderul SIÎP Timiș:

Nemulțumirile constau în primul rând în costul standard pe elev pe care noi îl considerăm foarte mic, de circa 4.400 de lei pe an de elev. Ori noi avem o anumită specificitate în județul Timiș, în sensul că avem învățământ în limba maternă pentru 7 minorități, avem un învățământ vocațional foarte dezvoltat în multe unități. De asemenea avem învățământ special unde numărul de copii este mult mai redus. De exemplu, la învățământul vocațional avem de multe ori elevul și profesorul, ori nu se poate merge pe ceea ce a stabilit ministerul, respectiv 25 ca medie.

Reprezentanții sindicaliștilor au fost primiți de prefectul de Timiș, Eva Andreaș și în urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că memoriul profesorilor cu solicitările acestora va fi trimis la minister. De asemenea, la nivelul județului Timiș va fi instituită o comisie de dialog social pentru a rezolva problemele care pot fi soluționate la nivel local. După terminarea discuțiilor dintre reprezentanții cadrelor didactice și prefect, protestul profesorilor din cadrul sindicatului Spiru Haret s-a încheiat fără incidente.

leave a reply