Banner Mobilier Magazin BIG Mag

PRIMĂRIA CAUTĂ TUNELURILE MEDIEVALE ALE LUGOJULUI

Administrația locală din Lugoj dorește deschiderea unei porțiuni a tunelului din Parcul Pre­fec­tu­rii, unde se presupune că ar exista niște tuneluri medievale care merg pe o anumită distanță spre Dealul Viilor. Drept urmare, de la finalul săptămânii trecute angajați de la Meridian 22 și de la Direcția Tehnică a Primăriei au început lucrările în zona scenei pentru a găsi intrarea către tunelurile de sub parc.

Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj:

Am încercat vineri, împreună cu domnul director Florea, cu muncitorii de la Meridian, cu Muncitorii de la Salprest să începem săptăturile. Am dat de ușile de intrare, și de la nord și de la sud. Am decopertat, am făcut curățenie ca să poți intra, am găsit un adăpost destul de mare care e sub tribuna din parc și niște ziduri care probabil dau spre acele tuneluri. Deocamdată nu am îndrăznit să ne apucăm de ele pentru că ne trebuie niște aprobări, dar am săpat la patru metri paralel cu strada Ion Creangă. Am dat de cărămidă spartă, probabil din boltă, dar nu am dat de tunelurile dorite

Scopul acțiunii este acela de a transforma zona într-un obiectiv turistic, iar pentru aceasta primăria face un apel la lugojenii care ar deține informații despre tuneluri să contacteze administrația locală.

Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj:

Am cerut ca cetățenii să ne ajute puțin, adică cine are fie fotografii, fie documente. Aceștia au răspuns pozitiv și ajm primit deja chiar nesperat de multe telefoane prin care oamenii își spun punctul de vedere, mai ales cei în vârstă. Ca atare, vrem să redăm circuitului turistic al Lugojului aceste tuneluri meldievale atât de aparte față de alte orașe din țară. O să facem multe încercări pentru că am reda Lugojului o parte din istoria lui, în anul centenarului de la Marea Unire

 În mijlocul Parcului Prefecturii, rebotezat la un moment dat „al copiilor”, se află o scenă improvizată deasupra unui adăpost ce datează încă din primul război mondial. De acest buncăr se leagă legenda tunelurilor subterane ale Lugojului, construite încă de pe vremea Împărătesei Maria Theresia.

leave a reply