Banner Mobilier Magazin BIG Mag

DUMINICĂ ÎNCEPE POSTUL CRĂCIUNULUI

Creştinii ortodocși intră duminică în postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după postul Paştelui. În seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, credincioşii sărbătoresc Lăsatul Secului. Amintind creştinilor de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, timp de 40 de zile cât ţine postul Crăciunului, credincioșii se vor pregăti pentru întâmpinarea marelui Praznic al Naşterii Domnului, astfel că se vor abţine de la mâncărurile de origine animală, dar mai ales de la faptele şi gândurile rele.
Ioan Cerbu, protopopul Lugojului: Intrăm aşa cum e rânduiala Bisericii nostre, din data de 14 este Lăsatul Secului de post, iar din  15 noiembrie începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Nu trebuie să privim niciodată postul că este ușor sau este greu din punct de vedere al hranei, pentru că post nu înseamnă, am mai spus-o de multe ori și trebui să o spunem, numai abținere de la mâncare și băutură. Postul creștin înseamnă milostenie, facere de bine, înseamnă sigur și renunțarea la anumite mâncăruri și băuturi, dar în primul rând înseamnă renunțarea la unele fapte, să nu le spun că sunt păcătoase, dar care pot deranja, afecta relația om-Dumnezeu sau om-om
Postul Crăciunului este mai ușor decât postul Paștelui, credincioșii având dezlegare la peşte sâmbăta şi duminica. Prima saptămână, până în 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, precum şi ultima săptămână, sunt perioade mai aspre, în care nu există dezlegare la peşte, ci doar la untdelemn şi vin. Postul se va încheia pe data de 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

leave a reply