Banner Mobilier Magazin BIG Mag

TOACELE VOR RĂSUNA DIN NOU LA LUGOJ

Lugojenii care sărbătoresc duminică Paștele sunt asteptati mâine să bată toaca, așa cum cere tradiția. De la ora 12, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” va avea loc o nouă ediție a evenimentului “Toaca la Lugoj”. Lângă biserică vor fi montate 12 toace, iar timp de o oră, membrii Ansamblului ,,Lugojana” împreună cu lugojenii vor bate diferite ritmuri de toacă, simbolizând, astfel, trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic, precum și baterea piroanelor în mâinile și picioarele Mântuitorului Iisus Hristos răstignit pe cruce.

Tudor Trăilă, director Casa de Cultură a Municipiului Lugoj:

Ca în fiecare an se desfășoară toaca la Lugoj, o acțiune inițiată de coregraful Puiu Munteanu în urmă cu opt ani, deci a ajuns la ediția a VIII-a. Acțiunea va avea loc joi, 5 aprilie de la ora 12 în imediata apropiere a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Lugoj. Vor participa tinerii Ansambului Lugojana al Casei de Cultură a Municipiului. Acțiunea este organizată în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj și așteptăm toți doritorii, toți cei care vor să bată toaca alături de Ansamblul Folcloric și de reprezentanți ai Primăriei Municipiului Lugoj.

Potrivit tradiției, din Joia Mare și până la Paşti, toaca ia locul clopotelor care nu se mai trag în biserici. “Toaca la Lugoj” a ajuns în acest an la cea de-a VIII ediție.

leave a reply