Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 4 din Lugoj au învățat astăzi principalele măsuri de acordare a primului ajutor de la patru studenți de la Facultatea de Medicină din Timișoara, în cadrul proiectului “Primul ajutor în școli”. Workshopul a implicat pregătirea în domenii precum: recunoașterea unei urgențe, asigurarea teritoriului, resuscitare cardio-pulmonară, tehnici de hemostază, imobilizarea unei fracturi, comportamentul potrivit în cazul accidentelor de mașină, hipotermii, intoxicații, otrăviri, metode de bandajare, dar și alte subiecte de mare interes pentru cei mici.
Gabriela Sârbu, director Școala Gimnazială Nr. 4 Lugoj:
Astăzi la Școala Gimnazială Nr. 4 din Lugoj se desfășoară proiectul “Primul ajutor în școli”, proiect implementat cu ajutorul studenților voluntari de la Facultatea de Medicină din Timișoara. Acest proiect nu se desfășoară ca o simplă lecție, prezentare, ci dimpotrivă, fiecare elev participant face multă practică, constituită sub formă de mini workshopuri cumulate cu acumulare de noțiuni teoretice de bază. Temele worshopurilor de astăzi vor fi recunoașterea unor urgențe, resuscitare cardio- pulmonară, tehnici de hemostază, imobilizarea unei fracturi și multe, multe altele. Vrem să îi mulțumim domnului doctor Mircea Șerpe de la Spitalul din Lugoj pentru că ne-a facilitat implementarea acestui proiect în școala noastră.
Studenții i-au învățat cu răbdare pe elevi cum să acorde primul ajutor și le-au vorbit despre importanța învățării acestor noțiuni de bază.
Filip Sebastian Soare, student voluntar:
Cât este de important ca elevii să știe să acorde primul ajutor? Extrem de important aș spune eu, pentru că un am moare în 3-5 minute fără oxigen. Dacă atunci suntem acolo și știm să facem o resuscitare bine s-ar putea să îl salvăm.
La acțiune a fost prezent și medicul Mircea Șerpe, de la Spitalului Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj, care a acordat un sprijin important derulării acestui proiect.
Mircea Șerpe, Spitalul Municipal Lugoj:
Considerăm necesară o educație sanitară în școli în măsura de a pregăti populația pentru a interveni până la sosirea unei ambulanțe sau a unui serviciu specializat gen Smurd, să asigure primul ajutor în cazul unui pacient care necesită acest lucru.
Elevii s-au arătat deosebit de interesați de noțiunile noi învățate astăzi și au conștientizat cât de folositoare le sunt în viața de zi cu zi.
Mă gândesc că instrucțiunile pe care ni le dă studenta de medicină sunt foarte folositoare, mai ales că oricine putea să pățească așa ceva. Ce ai învățat să faci astăzi? Am învățat cum să acționez în cazul în care o persoană are un accident sau leșină, are o dificultate. Știai lucrurile astea dinainte sau e prima dată când auzi de ele astăzi? Aș putea spune că e prima dată. Și ți se par de mare ajutor. Da, foarte importante în viața reală pentru că oricând se poate întâmpla așa ceva.
Părerea mea este că e foarte bine să știm aceste lucruri, pentru că în viața de zi cu zi nu știi când se poate întâmpla așa ceva și putem ajuta o persoană să facem un bine. Ce ai învățat astăzi? Am învățat cum să ajut persoanele care au nevoie de ajutor, să le fac resuscitare gură la gură.
Pe viitor, studenții voluntari și-au propus să ajungă la cât mai multe instituții de învățământ din Banat, iar apoi să deschidă filiale ale proiectului și în alte orașe din țără. Un alt scop al proiectului este și conștientizarea autorităților asupra importanței acestui subiect și să implementarea unui curs obligatoriu de prim ajutor în licee.