85% din oamenii de afaceri declară că revoluţia fiscală din ultimul an a avut un impact negativ asupra planurilor de investiţii pe care le au pentru anul în curs. 92% din respondenţi nu susţin modelul economic bazat pe creşterea consumului, reiese dintr-un sondaj prezentat miercuri de compania EY.
Principalele trei obstacole cu care se confruntă liderii de organizaţii în încercarea de a-şi creşte capitalul în 2018 sunt lipsa stabilităţii politice şi de viziune a politicilor publice (69%), incertitudinile fiscale şi legislative (80%) şi birocraţia (46%), arată Barometrul mediului de afaceri românesc al EY.
De asemenea, 9 din 10 respondenţi nu susţin modelul economic bazat pe creşterea consumului, iar 45% dintre ei sunt neîncrezători sau foarte neîncrezători în privinţa evoluţiei economiei româneşti în următoarele 12 luni.
Creşterea economică estimată de Institutul Naţional de Statistică din 2017 a fost de 7%, avansul fiind bazat pe creşterea consumului, acesta contribuind cu 6,4% la creşterea PIB, în timp ce formarea brută de capital fix a avut o contribuţie de 1,2%.
În acest context, 45% din respondenţi sunt neîncrezători sau sau foarte neîncrezători în privinţa evoluţiei economiei româneşti în următoarele 12 luni. Doar 31% dintre companii şi 38% dintre companiile cu cifră de afaceri mai mare de 10 milioane de euro au încredere în direcţia economică actuală românească, procentul fiind în scădere faţă de anii anteriori, se arată în raport.
La nivelul economiei locale, firmele autohtone sunt mai puţin încrezătoare în privinţa tuturor indicatorilor măsuraţi în raport: cererea de produse şi servicii 42%, profitabilitate 20%, stabilitatea pieţelor 15%, accesul la creditare 24%, evoluţia evaluării companiilor 18% şi investiţiile private 22%.
Raportul realizat de EY, în parteneriat cu DoingBusiness.ro, a fost aplicat pe un eşantion de 458 de organizaţii, dintre care 8% au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, 9% au venituri între 50-100 de milioane de euro, 34% au o cifră de afaceri situată între 10 şi 50 milioane de euro, 44% între 1 şi 10 milioane de euro şi doar 5% din respondenţi sunt companii cu venituri sub 1 milion de euro.
sursa: mediafax