Pescuitul la mai puțin de 500 de metri de zonele de siguranță din amonte și aval a fost interzis de un Ordin apărut de curând în Monitorul Oficial. Astfel, pescarii lugojeni care obișnuiau să arunce undițele pe Timiș între Podul de Fier și Podul de Beton vor fi nevoiți să își caute alte locuri de pescuit pe râu. Între cele două poduri din Lugoj, pescuitul va fi în continuare interzis pe tot timpul anului.
Cornel Lera, director AJVPS Timiș:
Tot în ordinul acesta se declară zonă de refacere biologică pentru resursele acvatice vii următaorele: vreau să vă spun că la poziția 42 figurează și râul Timiș din Municipiul Lugoj între Podul vechi de Fier și podul de beton, dar aici se specifică că pe tot parcursul anului. De asemnea, în județ mai există râul Timiș, localitatea Șag, de la 100 m amonte de podul de cale ferată până la 100 m aval de podul rutier și râul Timiș, 300 m aval de podul rutier Albina de pe șoseaua Timișoara- Buziaș, la fel, tot timpul anului
În aceste zone de protecție și zonele de refacere biologice este interzis pescuitul oricăror specii de pește și de asemenea sunt interzise executarea de lucrări care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existența resurselor acvatice vii, cum ar fi îngustarea sau bararea cursului apei, tăierea și recoltarea plantelor, extragerea de nămol, nisip și pietriș și colectarea gheții.
Cornel Lera, director AJVPS Timiș:
De asemenea sunt interzise lucrări în zona malurilor, precum tăierea arborilor și arbuștilor de pe mal. Desigur că există și anumite excepții. De exemplu când pescuitul se desfășoară în scop științific și atunci când din considerente de prevenire a calamităților naturale se execută aceste lucrări
AJVPS Timiș are obligația de a marca pe teren, cu semne vizibile hotarele zonelor de protecție și a zonelor de refacere biologică. Reprezentații asociației au precizat că imediat ce timpul le va permite vor trece la marcarea acestor zone și totodată la intensificarea controalelor pe zonele respective pentru ca ordinul să fie respectat.