Proiect de lege: deținuții eliberați, care nu au familie, ar putea primi casă și masă timp de trei luni

Deținuții fără familie ar putea primi îmbrăcăminte, medicamente, masă caldă și adăpost timp de 3 luni de la eliberarea din penitenciar. Așa prevede un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PNL și PSD. Inițiativa se adaugă propunerii ministrului Justiției de a despăgubi deținuții care au stat în condiții improprii. Sumele ar fi între 3 și 5 euro pe zi.

Sindicaliștii din penitenciare se întreabă dacă statul român are bani pentru aceste inițiative legislative. Ei estimează că numai propunerea ministrului Justiției de a despăgubi deținuții care au stat în condiții improprii între 2012 și 2017 ar putea costa statul până la jumătate de miliard de euro.

Ministrul Finanțelor spune că statul trebuie să renunțe la abordarea contabilă și să pună preț și pe latura umană.

CEDO a cerut României să îmbunătățească condițiile din penitenciare sau să îi despăgubească pe deținuți după ce mulți dintre au dat statul în judecată.

În toamna anului trecut, a intrat în vigoare și legea recursului compensatoriu. Potrivit acesteia, deținuților care au stat în condiții proaste în penitenciare li se scad 6 zile pe lună din pedeapsă.

sursa: tvr.ro

leave a reply