Connect with us

Bună, ce dorești să cauți ?

elena danciu
Mobila de calitate

Știri

Petre Daea: Nu există antidot pentru pesta porcină

Pesta-Porcina-Africana

Nu există antidot, nici vaccin şi nu există medicamente împotriva pestei porcine, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea, care precizează că singura metodă este sacrificarea animalelor. Ministrul subliniază că a fost izolat focarul pe graniţa cu Ucraina, dar fermierii români au fost nevoiţi să ucidă zeci de mii de porci din cauza epidemiei.

În plus, Bulgaria construieşte un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu România, pentru a se proteja de pesta porcină africană (PPA). Gardul va fi construit pe teritoriul bulgăresc, iar până acum s-a degajat pământul pentru 133 de kilometri de gard.„O facem cu mare durere (sacrificarea porcilor, n.r.), dar nu există altă soluţie, din nefericire. Acest nenorocit de virus, care a măturat Europa, Rusia, Ucraina, Moldova, Polonia, Lituania, Letonia, a fost în Cehia şi Ungaria, iată că a intrat şi la noi. Noi avem o graniţă destul de mare cu Estul Europei, 1.400 km. Ne-a apărut în Satu Mare, a trebui să intervenim rapid şi medicii au intervenit în programul stabilit, respectând întocmai modul de acţiune. Trebuie să sacrificăm 45.000 de capete”, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o emisiune la Antena 3, potrivit News.ro.

Acesta afirmă că nu există antidot, nu există vaccine şi nu există medicamente împotriva acestui virus, iar singura metodă este sacrificarea animalelor.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

”Porcii se incinerează. Este o muncă extraordinară. Vreau să fac un apel la populaţie. România are capacitatea să treacă peste asta, România nu capitulează în faţa unui asemenea virus, cum nu a capitulat de-a lungul vremii. Dar trebuie să ne rânduim comportamentul. În momentul în care se anunţă că există un caz, toate animalele trebuie sacrificate, trebuie preventiv omorâte toate”, a spus Petre Daea.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) estima la începutul lunii că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluţiei în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, ajungând la miliarde de euro, însă subliniază că accestea însă pot fi acoperite din bugetul UE.

În aceste pagube sunt incluse: sacrificarea porcilor, despăgubirile suportate de stat pentru fiecare porc sacrificat şi, în plus, se blochează exportul de animale vii (incluzând aici animalele sănătoase, chiar şi materialul genetic şi produsele finite), plus costurile cu eradicarea virusului.

Publicitate. Scroll pentru a continua.

Asociaţia estimează că numărul focarelor se înmulţeşte rapid, depăşind 300-400 în perioada următoare.

sursa: romaniatv.net

Publicitate. Scroll pentru a continua.
Adaugă un coment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă recomandăm

Știri

Toate focarele de pestă porcină africană izbucnite în ultima lună în județul Timiș au fost stinse. Din 10 octombrie, au existat 11 focare în...

Știri

Un nou focar de pestă porcină africană a fost descoperit într-o gospodărie dintr-un sat ce aparține de comuna Uivar din județul Timiș. Potrivit subprefectului...

Știri

Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a anunţat că a fost deschis dosar penal pe numele unei femei din localitatea Parţa, care a îngropat 30...

Știri

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o fermă din localitatea timișeană Parța. Analizele efectuate de laboratorul de specialitate din...