Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Elena Udrea, refugiat politic în Costa Rica

Avocatul Veronel Rădulescu a anunţat, vineri, la instanţa supremă, unde se dezbate ultimul termen în dosarul „Gala Bute”, că fostul ministru al Turismului Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Potrivit apărătorului său, carnetul de refugiat este valabil pe un an, iar acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare.

Întrebat dacă Elena Udrea ar mai putea fi extrădată în cazul în care ar primi o condamnare definitivă în dosarul Gala Bute, avocatul a precizat: „În baza acestui statut, nu”. Veronel Rădulescu a mai spus că fostul ministru doreşte să dea declaraţii în această cauză.

Avocatul a cerut, vineri, în instanţă amânarea procesului ca sa invoce şi temeiul juridic pentru audierea prin videoconferinţă sau comisie rogatorie. Magistraţii instanţei supreme urmează să se pronunţe pe această cerere.

Apărătorul le-a cerut judecătorilor instanţei supreme amânarea procesului şi stabilirea unui nou termen pentru audierea fostului ministru.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi trei ani pentru încă o infracţiune de evaziune fiscală, instanţa contopind pedepsele şi dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei.

leave a reply