Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Ediţia din 2018 a Oscarurilor ar putea înregistra cele mai multe premiere în istoria acestor premii

Ceremonia din acest an a Premiilor Oscar ar putea fi una istorică dacă ar fi desemnaţi câştigători primul regizor de culoare sau prima femeie director de imagine, informează Press Association.

Rachel Morrison, directoarea de imagine a peliculei ”Mudbound”, este prima femei inclusă pe lista de nominalizări la categoria ”cea mai bună imagine”. Va concura împotriva directorului britanic de imagine Roger Deakins, care a primit anul acesta cea de-a 14-a nominalizare, pentru ”Blade Runner 2049”. Deakins nu a câştigat niciodată celebra statuetă.

Dee Rees, regizoarea ”Mudbound”, a ratat nominalizarea la categoria ”cel mai bun regizor”, dar este prima femeie de culoare care a regizat o performanţă actoricească nominalizată la Oscar, cea a lui Mary J. Blige, selectată la categoria ”cel mai bun rol secundar”.

Blige este prima persoană din istoria premiilor Academiei Americane de Film nominalizată, în acelaşi an, atât pentru performanţa actoricească cât şi pentru cel mai bun cântec original, cu melodia sa ”Mighty River”.

Dacă Greta Gerwig câştigă Oscarul pentru cea mai bună performanţă regizorală, cu filmul său de debut în regie ”Lady Bird”, va fi a doua femeie care primeşte această distincţie după Kathryn Bigelow, pentru ”The Hurt Locker” în 2010.

Dacă Jordan Peele câştigă cu filmul ”Get Out”, va fi primul regizor de culoare care obţine trofeul la categoria ”cel mai bun regizor”.

Alţi regizori de culoare nominalizaţi de-a lungul timpului au fost John Singleton cu ”Boyz n The Hood”, Lee Daniels pentru ”Precious”, Steve McQueen pentru ”12 Years A Slave”, iar anul trecut, Barry Jenkins, cu ”Moonlight”.

Vedeta din ”Call Me By Your Name”, Timothee Chalamet, în vârstă de 22 de ani, este cel mai tânăr nominalizat la categoria ”cel mai bun actor” din 1939, când Mickey Rooney, de doar 19 ani, a intrat în cursa pentru Oscar cu ”Babes In Arms”. Dacă obţine trofeul, Chalamet va deveni cel mai tânăr câştigător al categoriei, detronându-l pe Adrien Brody, care avea 29 de ani când a câştigat cu rolul din ”The Pianist”.

Christopher Plummer, în vârstă de 88 de ani, este cel mai în vârstă nominalizat la categoria ”cel mai bun actor în rol secundar” pentru ”All The Money In The World”. Recordul precedent era deţinut de Robert Duvall, pentru rolul din ”The Judge” în 2014, pe când avea 84.

Plummer deţine deja recordul de vârstă la această categorie, pe care a câştigat-o în 2011, când avea 82 de ani, cu rolul din ”Beginners”.

La cei 89 de ani, James Ivory este cel mai în vârstă bărbat nominalizat la Oscar din toate timpurile. Ivory a fost selectat la categoria ”cel mai bun scenariu adaptat”, cu pelicula ”Call Me By Your Name”.

Regizoarea Agnes Varda, 89 de ani, este cea mai în vârstă nominalizată femeie pentru documentarul ”Faces Places”.

Dacă sunt declaraţi amândoi câştigători, Varda va fi cea mai în vârstă deţinătoare a unui Oscar într-o categorie competitivă întrucât este cu opt zile mai bătrână decât Ivory şi îl va detrona pe compozitorul Ennio Morricone, deţinătorul recordului, care avea 87 de ani când a câştigat pentru ”cea mai bună coloană sonoră” cu ”The Hateful Eight” în 2016.

Premiile Oscar vor fi decernate în cadrul unei ceremonii găzduite de Dolby Theatre, în Hollywood, la data de 4 martie.

sursa: agerpres

leave a reply