Parohia “Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Cotu Mic a organizat vineri după-amiază la Troiţă, slujba de Sfinţire a Apei “Aghiasma Mică”, slujbă care se face după Paști, în toată Săptămâna Luminată, până la Duminica Tomii. Binecuvântarea şi Sfinţirea Apei au fost oficiate de către un sobor de preoţi şi corul bisericesc. La manifestare a participat și Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, care a vorbit despre importanța acestei sărbători.
ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului:
Este un popas duhovnicesc, acum în Săptămâna Luminată, marcat de o minune săvârșită de Maica Domnului, care a vindecat un orb. Cum a fost dus un orb la un izvor de lângă Constantinopol și ostașul care l-a dus la izvor și i-a pus la îndemnul Maicii Domnului apă pe ochi, acela a ajuns împărat al Constantinopolului. Deci, iată cum Dumnezeu răsplătește celor care fac bine în viața aceasta.
Nu au lipsit de manifestare nici politicienii. Au fost prezenți, printre alții, primarul Lugojului Francisc Boldea, alături de consilieri locali, dar și Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj (PSD):
Acum zece ani am încercat din această răscruce de drumuri să facem un loc sfânt. Nu am crezut că o să reușim după 10 ani și prin prezența Înalt Prea Sfinției Sale aici, care ne-a onorat foarte mult. Vedem că sunt peste 1000 de oameni veniți la Aghiasma Mică, așa cum îi spune și am reușit din acest cartier să facem un loc nu chiar de pelerinaj, un loc de întâlnire frumos în săptămâna luminată. Așa cum v-a spus și Înalt Prea Sfinția Sa, cu mare drag vine aici. Eu i-am spus, trebuie să vină puțin mai mult decât la Timișoara. Acesta este orgoliul nostru lugojean și Dumnezeu până acum ne-a ajutat.
Lugojenii, care au participat într-un număr destul de mare au convingerea că apa sfințită cu ocazia acestei sărbători are efecte curative.
Mi se pare o acțiune foarte bună și binevenită aici în orașul nostru. Ați mai participat și în alți ai? Da, în fiecare an vin și îmi place foarte mult pentru că îmi iau și apă pentru acasă că îi bună pentru leac în cursul anului. Despre semnificația acestei sărbători ce știți? Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare mare creștinească. Și o sărbătoriți cum se cuvine? Da. Nu lucrez, facem praznic, venim aici că se ține cu ansamblul folcloric ceva frumos.
Frumos, se ține de câțiva ani, e o tradiție, e foarte frumos. Ați mai venit până acum? Da, în fiecare an. Și va place? Da, îmi place foarte mult. Despre semnificația sărbătorii de astăzi ce îmi puteți spune? E sfințirea apei. A venit și mitropolitul de la Timișoara, e o tradiție, se respectă, frumos, lume multă.
După încheierea slujbei a avut loc un spectacol folcloric, ce a fost susținut în acest an de Ansamblul Lugojana și formaţia Titel Brestoviceanu, alături de soliştii Toni Bagiu, Andra David şi Denisa Lupulescu.