Banner Mobilier Magazin BIG Mag

A ÎNCEPUT SEZONUL CĂPUȘELOR

Dacă vă gândiți să plecați în weekend la iarbă verde, mai ales că se anunță vreme frumoasă, este bine să aveți grijă unde vă așezați deoarece căldura din ultima perioadă și vegetația în creștere au “deschis” înainte de vreme sezonul căpușelor, care apăreau în general, în lunile mai – iunie. Deja, la Spitalul Municipal Lugoj s-a prezentat o persoană mușcată de periculoasele insecte. Bacteria transmisă omului prin muşcătura de căpușă poate declanşa boala Lyme, poreclită şi “boala celor 1000 de feţe” nume datorat varietăţii de simptome pe care le dezvoltă şi care poate face să fie confundată cu alte maladii. Specialiştii mai spun că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale microorganismelor respective, dar recomandă tuturor să se adreseze doar medicului pentru ca insecta să fie extrasă în condiţii de siguranţă pentru pacient şi pentru prescrierea tratamentului adecvat.

Monica Ocnariu, medic șef CPU:

A fost un singur caz duminică, dar probabil și din cauza condițiilor atmosferice, că mai mult plouă. Încă nu sunt zilele libere. Probabil că în weekendul de 1 mai prelungit vor fi mai mulți. Deocamdată avem un singur caz. Ce trebuie să facă un om atunci când constată că a fost mușcat de căpușă? În primul rând nu trebuie să și-o scoată singur. Adică să nu tragă de ea pentru că rămân tentaculele de la capăt și acelea se pot infecta. În principiu, ar trebui să se prezinte în unitatea de primiri urgențe și noi o să rezolvăm problema. În general copiii mici trebuie aduși ca să putem să extragem rămășițele de căpușă, ca să nu se infecteze ulterior.

 Pentru a nu intra în contact cu căpușele, medicii recomandă o serie de măsuri preventive atunci când frecventați parcuri, păduri sau zone cu vegetație bogată. Cea mai la îndemână este evitarea ierbii înalte și purtarea unei ținute cât mai deschise la culoare și care  constă în haine cu mânecă lungă, pantaloni şi protecție pentru cap. De asemenea, după ce ajungeţi acasă inspectaţi-vă cu atenție corpul, în special pe cel al copiilor, pentru că, de cele mai multe ori, muşcătura de căpușă nu este dureroasă.

leave a reply