Una din situațiile cele mai sensibile întâlnite în România o reprezintă starea gravidelor și a tinerelor mame de la sate ce apelează încă destul de rar la medicii de specialitate. Sunt nenumărate cazuri de gravide ce ajung să nască fără să fie în evidențele unui medic. Nimeni nu monitorizează sarcinile și se ajunge astfel la cazuri disperate din neglijență sau neștiință. În încercarea de a controla fenomenul, filiala Timișoara a organizației Salvați Copiii a organizat o dezbatere cu tema „Analiza situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural”. Invitații au încercat să găsească o modalitate de a se implica activ în eradicarea acestui fenomen, iar concluzia întâlnirii a fost că trebuie o mai mare susţinere și implicare în soluționarea cât mai urgentă a problemelor de sănătate a femeilor și copiilor.
Isabela Ciornoavă, coordonatorul programului:
Asigurăm ca împreună cu specialiștii noștri să putem contribui la scăderea numărului de sarcini din rândul tinerelor, femeile însărcinate să își cunoască drepturile, să aibă acces la informații potrivit legii, să aibă acces la asistență medicală, să dețină informații referitoare la îngrijirea nou- născutului și pe perioada sarcinii. Această cercetare a avut loc în cadrul proiectului Siguranță prin Educație pentru Nutriție și Sănătate, este derulat de Organizația “Salvați Copiii” și la nivel local putem spune că am identificat un număr de 30 de femei, dintre care 10 gravide sunt minore. Încercăm prin acest proiect să le oferim consiliere.
România rămâne țara cu cea mai mare rată a mortalității infantile din ţările UE, dublă faţă de media europeană, cu 10% din nașteri la minore și cu aproximativ 10% din totalul avorturilor înregistrate la fetele cu vârtse între 15 și 19 ani.