Banner Mobilier Magazin BIG Mag

„PRIMA CASĂ” ÎNCEPE CU MAI PUȚINI BANI

Programul „Prima Casă” va începe luna aceasta, a anunțat la Timişoara, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu. Acesta a precizat însă că în 2018 fondul de garantare alocat este de două miliarde de lei, mai puţin decât în anii trecuţi. Alexandru Petrescu a explicat că alocările sunt într-un trend descendent şi, cel mai probabil, va ajunge în 2021 la o alocare de 1,5 miliarde lei, iar ulterior programul ar putea fi chiar sistat.

Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM IFN S.A.:

Programul ”Prima Casă” are o alocare anul acesta de 2 miliarde de lei, anul trecut au fost 2,5 miliarde, în 2016 au fost aproape 3 miliarde de lei, deci avem o mică descreștere. Urmează ca și în următorii doi ani să aibă tot 2 miliarde de lei și în 2021 să aibă 1,5 miliarde de lei. Cifrele acestea fac parte dintr-o strategie aprobată de către guvern pe 28 noiembrie 2016 și există o descreștere lentă a acestui program.

Potrivit directorului general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, programul se află într-o strategie de reducere a alocării deoarece la momentul la care a fost lansat a existat un blocaj la nivelul acordării creditelor imobiliare de către bănci, dar acest impas a fost depăsit și prin urmare, în câţiva ani programul ar putea să nu se mai justifice. De la lansare, din anul 2009 şi până în prezent, au fost acordate circa 240.000 de scrisori de garantare la nivel national. Dintre acestea, circa 13.000 au fost în Timiș, la o garanție medie de 42.000 de euro. O noutate a programului Prima Casă în acest an este că, beneficiarii vor putea urmări pe site-ul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor care este stadiul de analiză a dosarelor.

 

leave a reply