Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Pompierii reamintesc că este interzisă arderea miriştilor și a vegetaţiei uscate

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș trag un semnal de alarmă în privința arderilor necontrolate de miriște. Astfel de incendii pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport rutiere și feroviare aflate în vecinătate.

Cei de la ISU reamintesc principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi.

Astfel, cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate atrage reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile constituie contravenţii şi se poate sancţiona de către ISU Timiș, cu amendă contravențională cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

Reprezentanții ISU atrag atenția că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie. Amenda este de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice şi între 50.000 lei – 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Pompierii mai atrag atenția că nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Reprezentanți ai ISU, APIA și Gărzii de Mediu Timiș vor intensifica verificările în teren pentru a evita arderilor de miriști ori vegetație uscată.

sursa: banatnews.ro

leave a reply