“Noaptea Muzeelor” la Lugoj, eveniment ce avut loc sâmbătă, cu începere de la ora 19, a adus în fața publicului o serie de manifestări, organizate de Muzeul de Istorie și Etnografie. Evenimentul a fost dedicat și Centenarului Marii Uniri, astfel că titlul expoziției realizate cu această ocazie a fost “Ei au făurit Unirea la Lugoj”. Vizitatorii, veniți în număr destul de mare, au putut descoperi în vitrine obiecte, manuscrise și fotografii de epocă care au ilustrat activitatea politică și culturală a personalităților vremii respective. De asemenea, elevii Colegiului Național Iulia Hasdeu au realizat o expoziție inedită de desene intitulată “Cum văd copiii Marea Unire”, iar elevii Școlii de Muzică Filaret Barbu au concertat pentru vizitatorii care au trecut pragul muzeului. Expoziția “Ei au făurit Unirea la Lugoj” va fi deschisă publicului până în data de 24 iunie.
Daciana Vuia, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie :
A devenit deja o tradiție pentru instituția noastră să organizăm expoziții prilejuite de Noaptea Muzeelor, un eveniment de talie europeană sărbătorit anual sub egida Consiliului Europei, a Consiliului Internaționala Muzeelor și al UNESO. Pentru că anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, toate manifestările organizate în acest an de instituția noastră sunt organizate sub egida acestui eveniment, așadar și expoziția pe care o propunem lugojenilor în Noaptea Muzeelor este dedicată Centenarului Marii Uniri, respectiv “Ei au făurit istoria la Lugoj”. Această manifestare este în egală măsură un proiect de parteneriat încheiat între instituția noastră și Colegiul Iulia Hasdeu și Școala de Muzică Filaret Barbu.
Muzeograful Răzvan Pinca a vorbit despre importanța Marii Uniri și depre modul în care aceasta s-a realizat.
Răzvan Pinca, muzeograf:
Unirea nu s-a făcut peste noapte, ci a fost un process îndelungat care a avut nevoie de timp pentru ca vocea națiunii române, vocea poporului să fie auzită. În cadrul acestei expoziții am prezentat personalitățile lugojene participante la actul de la 1 decembrie 1918, participanți fizic la Adunarea Națională de la Alba Iulia. Pentru fiecare personalitate am creat un medalion în care am prezentat documente, imagini, informații despre ce au făcut aceștia pentru ca idealul de unitate națională să se poată realiza.
“Noaptea Muzeelor” a fost celebrată și la Timișoara printr-o serie de acțiuni inedite. Seara a fost deschisă în curtea Bastionului Theresia cu un spectacol-reconstituire istorică, ce a inclus prezentare de arme și tehnici de luptă din trecut și trageri cu arcul la țintă. După ce au admirat spectacolul din curte, timișorenii curioși au intrat în Muzeul Național al Banatului pentru a vedea expozițiile din cadrul acestuia. Timișorenii au putut vizita și Muzeul de Artă, dar și Muzeul Satului Banatean. Aici vizitatorii au putut admira expoziții ale Caselor bănățene, expoziția „Dimitrie Gusti – o cercetare în ținutul Halmagiului”, expoziția de port popular „Ormanul cu țoale”, dar și alte expoziții interesante.