Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Marea Britanie a ieșit oficial din UE! Boris Johnson: Nu e un sfârşit, ci un început

Brexit-ul "nu este sfârşitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii naţionale", a declarat vineri prim-ministrul Boris Johnson

Boris-Johnson

„Pentru mulţi oameni, acesta este un moment uimitor de speranţă, un moment care credeau că nu va mai veni. Şi, bineînţeles, există mulţi care au sentiment de nelinişte şi de pierdere”, a spus premierul britanic în deschiderea discursului său.

„Şi există un al treilea grup – poate cel mai mare – care a început să se îngrijoreze că întreaga dispută politică nu se va mai termina niciodată. Înţeleg toate aceste sentimente şi treaba noastră ca guvern – treaba mea – este de a aduce această ţară împreună şi a ne duce mai departe”, a adăugat el.

„Şi da, parţial este vorba despre a folosi aceste noi puteri – această suveranitate recucerită – pentru a livra acele schimbări pentru care oamenii au votat, indiferent că este vorba despre controlul migraţiei, crearea de porturi libere, liberalizarea industriei noastre de pescuit şi încheierea de acorduri comerciale”, a precizat şeful guvernului britanic.

Mii de susţinători ai Brexitului sărbătorit în Piaţa Parlamentului din Londra, după ce au participat la numărătoarea inversă care a marcat momentul ieşirii regatului din Uniune.

Piaţa a fost inundată de steaguri Union Jack, iar participanţii la petrecere au cântat cântecul patriotic “Land of Hope and Glory”.

Ei au privit un montaj cu momente din cei 47 de ani în care ţara a făcut parte din UE pe un ecran uriaş, huiduind la apariţia unor politicieni proeuropeni şi exprimându-şi bucuria la apariţia pe ecran a camionului Brexitului Nigel Farage.

Marea Britanie este prima ţară care se retrage din blocul comunitar. Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia Uniunii Europene se va reduce până la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%, conform Rompres, care citează Reuters.

Totul a început pe 23 iunie 2016, când cetăţenii britanici s-au exprimat prin vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

La 29 martie 2017, premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

sursa:realitatea.net

leave a reply