În cursul acestei zile concentraţia particulelor de praf şi nisip saharian va creşte în aer, urmând ca miercuri să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăţa atmosfera.
Agenţia Naţională de Meteorologie din Ungaria a avertizat că norul de praf saharian se află deasupra Ungariei, iar începând de azi a ajuns şi în zona de vest a României. Autoturismele orădenilor sunt acoperite, deja, cu o peliculă fină de praf, iar potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie ungare citate de presa maghiară, fenomenul se va resimţi în zonă până în cursul zilei de miercuri.
Câteva măsuri de precauţie sunt necesare, pentru că fenomenul ar putea cauza probleme în special astmaticilor sau celor care suferă de alte afecţiuni respiratorii ori pulmonare, spune dr. Ovidiu Firea Mladinescu de la Centrul de Recuperare Cardio – Pulmonară a Spitalului Victor Babeş din Timișoara
“În această perioadă în care gradul de încărcare atmosferică cu particule din praful saharian este crescut, este bine ca persoanele care se cunosc cu afecțiuni respiratorii, fie că vorbim de astm bronșic fie că vorbim de bronhopneumonii obstructive cronice, ar trebui să își ia o serie de măsuri de precauție. Cea mai la îndemână este aceea de a purta o mască de protecție care reduce inhalarea particulelor de nisip sau să evite deplasările pe distanțe lungi dacă nu sunt absolut necesare”, explică dr. Ovidiu Firea Mladinescu.
Astăzi, particulele de praf si nisip saharian se simt încă în aerul respirat, urmând ca de mâine să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curaţa atmosfera, spune meteorologul Florina Moțiu, de la Centrul de Prevedere a Vremii Banat – Crişana, meteorolog de serviciu Florina Moţiu.
“În vestul țării am avut un transport de praf saharian. A fost foarte pregnant datorită faptului că și cantitatea de apă căzută a fost mică, sub 1 litru pe metru pătrat, și de aceea s-a depus de obiectele de pe sol, pe mașini, pe frunze. Pe parcursul zilei de astăzi circulația încă se menține din sector sudic, dar treptat, de mâine, vântul se rotește înspre nord”, explică meteorologul Florina Moțiu.
Furtunile de nisip şi praf venite din deşertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca “simoom” sau “simoon”. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950. Spre exemplu, dacă în Mauritania erau doar 2 furtuni pe an la începutul anilor 60, astăzi numărul lor este de aproximativ 80 pe an.
Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de ameninţătoare încât au fost numite „diavoli de praf”, sau “diavolii din nisip”. Nisipul Saharei este “la discreţia” vântului. Acolo unde acesta suflă dintr-o singură direcţie, nisipul e adunat în movile de peste un metro înălţime, alcătuind dunele. Iar acolo unde vârtejurile schimbă mereu direcţia vântului, dunele se aduna în ceea ce a fost numit “o reţea complexă de forme”. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.
