Seria proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri, continuă la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj cu expoziţia “Bănățenii în Marele Război- frontul de acasă”, al cărei vernisaj va avea loc mâine de la ora 17. Manifestarea este inedită prin prisma obiectelor şi documentelor extrem de valoroase ce vor putea fi admirate pentru prima dată la Lugoj, exponatele aparţinând unui colecţionar particular renumit al Banatului, profesorul Gheorhe Rancu Bodrog. Reprezentând o însemnatate istorica deosebită, colecţia pe care a început să o adune încă din anul 1966 este foarte apreciată, fiind expusă de-a lungul anilor, în numeroase muzee din ţară şi străinătate.
Daciana Vuia, director Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică:
Vizitatorii pot descoperi în expoziția noastră jurnale de front ale soldaților bănățeni căzuți prizonieri în lagărele rusești sau în cele italiene, dar și corespondența acestora prin cărți poștale cu familiile rămase3 să facă față frontului de acasă, așa cum l-am numit noi metaforic. Prin această expoziție ne propunem o imagine de ansamblu a Banatului în Primul Război Mondial, o ilustrare atât a frontului efectiv de luptă cât și a frontului de acasă, a frontului din spatele frontului.
Expuse în premieră la Lugoj, adunate şi păstrate cu grijă de profesorul Gheorghe Rancu Bodrog, obiectele acestei unice colecţii vor putea fi admirate, în perioada 17 martie – 9 mai, între orele 8.00-16.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj.