Elevii vor primi, din toamnă, burse mai mari

Potrivit noilor reglementări, bursa de merit crește de la 200 la 450 lei, cea socială ajunge la 300 lei și aceeași sumă se va acorda și pentru bursa tehnologică.

Elevii vor primi, din toamnă, burse mai mari – prevede noua lege a învăţământului preuniversitar.

Bursele vor putea fi suplimentate în timpul anului şcolar şi cu alte sume alocate de primării sau obţinute de unităţile de învăţământ din activităţi reglementate prin lege.

Trening Compleu Femei big magDe asemenea, vor fi introduse bursele tehnologice în liceele de profil, cele de performanţă pentru olimpici şi bursele pentru mamele minore care continuă studiile. Iulia Gherman are detalii.

Pentru anul 2023-2024, legea învățământului preuniversitar stabilește valoarea minimă care va fi acordată pentru bursele elevilor din gimnaziu și liceu, dar și tipurile de venituri acordate lunar școlarilor. Vor fi patru tipuri de bursă: de merit socială, tehnologică și de excelență pentru olimpici.

Potrivit noilor reglementări, bursa de merit crește de la 200 la 450 lei, cea socială ajunge la 300 lei și aceeași sumă se va acorda și pentru bursa tehnologică.

În privința burselor de excelență pentru olimpici, acestea pornesc de la 700 lei pe lună, în cazul premiilor obținute la nivel național și pot ajunge până la nivelul salariului minim brut pe economie, care în acest an este de 3.000 lei.

Legea învățământului prevede bursă de 700 lei lunar și pentru mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ.

Tot de la bugetul de stat vor putea fi acordate burse și pentru elevii din școlile particulare și confesionale, pentru rezultate excelente învățătura. De asemenea, bursele sociale și cele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursă, iar banii acordați elevilor pot fi suplimentați cu sprjinul primăriilor sau prin activități desfășurate de unitățile de învățământ.

leave a reply