Elevii Colegiului Tehnic ”Valeriu Braniște” din Lugoj vor avea astăzi și mâine ocazia să își valorifice competențele în robotică și tehnologie digitală în cadrul Concursului Transfrontalier Junior Robotech 2018. Organizat în parteneriat cu o multinațională din Lugoj, Inspectoratul Școlar Județean, Universitatea Europeană Drăgan și Primaria Municipiului Lugoj, concursul, care se desfășoară la Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște” se adresează elevilor de la școlile cu profil tehnic. La Lugoj au sosit cu această ocazie 46 de elevi din România, Ungaria și Serbia. Tinerii pasionați de tehnologie vor avea șansa să își arate abilitățile și cunoștințele dobândite în domeniu, iar cei mai buni vor fi premiați cu diplome și produse specifice concursului.
Cosmin Gheorghe, director CT ”Valeriu Braniște”:
Încercăm să aducem împreună elevi și profesori care au experiență în domeniul electronicii, automatizării și roboticii. Concursul având două zile, elevii se vor întrece între ei pe trei secțiuni care vizează pe de o parte ceea ce au făcut ei la școală, iar pe de altă parte ceea sunt capabili să facă în condiții de competiție. Suntem convinți că la final toată lumea va fi mulțumită pentru că rezultatele pe care ei le vor avea nu vor fi doar simple diplome, parteneriate sau relații. Vor fi și premii materiale, produse specifice domeniului lor de pregătire. Suntem convinși că vor fi mulțumiți și participarea aceasta a lor va convinge ca la anul să organizăm din nou o astfel de competiție, poate chiar la un alt nivel
Competiția este structurată pe trei secțiuni – proiecte educaționale de electronică, robotică, automatizări și tehnologie digitală, a doua secțiune va cuprinde crearea și programarea roboților, iar cea de-a treia se referă la design și aplicații Android. La festivitatea de deschidere a concursului a participat și primarul Francisc Boldea, care a lăudat nivelul la care a ajuns colegiul lugojean.
Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj (PSD):
Am lucrat 35 de ani în învățământ ca director de liceu industrial și așa cu un mare drag am venit când am văzut atâția copii. Faptul că domeniul roboticii, care este viitorul științei, a prilejuit acest concurs internațional este un lucru frumos, mai ales că este transfrontalier. Am asigurat noi baza materială așa cum a spus și domnul director, pentru întreaga școală. Pentru această școală au fost mai mulți bani decât pentru celelalte, pentru că am unit liceul agricol cu liceul textil în urmă cu câțiva ani și era normal să dezvoltăm o școală de meserii puternică și aici avem și condițiile și terenul și clădiri suficiente ca acest lucru să se desfășoare
Sprijinul financiar pentru desfășurarea concursului este asigurat de multinaționala din Lugoj, parteneră în proiect, care va demara și primii pași în construirea laboratorului de electronică și robotică pentru elevii Colegiului Tehnic ”Valeriu Braniște”.