Banner Mobilier Magazin BIG Mag

AU ÎNCEPUT MANIFESTĂRILE DEDICATE CENTENARULUI

Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj a deschis astăzi seria evenimentelor omagiale prilejuite de aniversarea Centenarului Unirii cu o expoziție foto-documentară itinerantă, cu titlul “Contribuția lugojenilor la înfăptuirea Marii Uniri. Proiectul a debutat pe holul Colegiului Național Coriolan Brediceanu și a constat în amplasarea unor panouri aniversative, care de-a lungul anului vor amplasate pe rând în toate școlile din Lugoj.

Daciana Vuia, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Lugoj:

Scopul acestei expoziții este, așa cum am declarat, acela de a suscita interesul elevilor lugojeni vis-a- vis de istoria locală, acum când se împlinesc 100 de ani de la realizarea Marii Uniri. Prin această expoziție ilustrăm rolul Lugojului în formarea sentimentului identității naționale, începând de la mijlocul secolului XIX și până la începutul secolului XX.  Am ilustrat de asemenea prin această expoziție personalitățile istorice lugojene de numele cărora se leagă în mod explicit realizarea Marii Uniri. Avocatul și omul politic Coriolan Brediceanu este prezent în această expoziție, dar și fiul său Caius Brediceanu care a jucat un rol de primă mărime în Conferința de Pace de la Versailles, de după terminarea Primului Război Mondial, Caius Brediceanu fiind cel care a făcut parte și din delagația ce a înmânat Regelui Ferdinand în 14 decembrie 1918 Actul Unirii

 Expoziția aduce în prim plan povestea bănățenilor obișnuiți, militari și civili deopotrivă, victime ale Marelului Război. Conducerea Colegiului Național Coriolan Brediceanu a răspuns pozitiv acestei inițiative.

Aurelian Sima, directorul CN Coriolan Brediceanu:

Colegiul Național Coriolan Brediceanu are un parteneriat cu Muzeul de Istorie și etnografie în virtutea căruia doamna director Daciana Vuia va prezenta pe holul instituției noastre o expoziție prin care arată contribuția lugojenilor la Marea Unire. Îi mulțumesc pe această cale și cu siguranță elevii noștri au multe de învățat din această expoziție

 După încheierea celor două săptămâni în care expoziția va sta la Colegiul Național Coriolan Brediceanu, următoarea instituție în care aceasta va fi ilustrată va fi Colegiul Național Iulia Hasdeu.

 

leave a reply