Potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, din cele 86 de cazuri suspecte, după efectuarea analizelor, au fost confirmate 37 de cazuri.
Situația reflectă o tendință națională îngrijorătoare. În primele patru luni ale anului curent, România a înregistrat 112 cazuri de tuse convulsivă, ceea ce reprezintă o creștere de șapte ori față de cele 16 cazuri din 2023.
“Tusea convulsivă este o boală infecțioasă înalt contagioasă, care poate afecta toate vârstele. Este o boală prevenibilă prin vaccinare, componenta antipertusis fiind inclus în vaccinul hexavalent efectuat în primul an de viață al copiilor, apoi în rapelurile efectuate la vârsta de 5 ani, la 14 ani și apoi la adulți din 10 în 10 ani. Pe măsură ce a crescut refuzul vaccinării copiilor, a crescut și numărul de cazuri de boală. În primele cinci luni ale anului, la nivelul județului Timiș au fost raportate 86 de cazuri suspecte de îmbolnăvire, care, după efectuarea analizelor, au rezultat 37 de cazuri confirmate de tuse convulsivă”, spune purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, Cornelia Bubatu.
Institutul Național de Sănătate Publică a emis o deja o serie de recomandări pentru prevenirea tusei convulsive. Acestea includ informarea medicilor despre importanța ridicării suspiciunii de tuse convulsivă și inițierea rapidă a tratamentului.
INSP promovează și vaccinarea gravidei în trimestrul III de sarcină pentru a asigura protecția sugarului mic și a mamei, precum și vaccinarea adulților cu rapel la fiecare 10 ani.