Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc astăzi Înălţarea Domnului, cunoscută la ortodocşi şi ca Ispasul. Sărbătoarea marchează momentul când Iisus Hristos s-a ridicat la cer. Tot astăzi este și Ziua Eroilor, iar în toată țara au fost organizate manifestări speciale, iar în biserici s-au ținut slujbe de pomenire. La Lugoj, Primăria Municipiului şi Batalionul 183 Artilerie „Gen. Ion Dragalina” în colaborare cu filiala locală a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor au organizat manifestări de omagiere a militarilor care și-au dat viața în cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a debutat la ora 9 la Monumentul Alfa & Omega din parcul J.C. Drăgan, cu o slujbă religioasă oficiată de protopopul ortodox Ioan Cerbu, după care, generalul de brigadă în rezervă Gheorghe Feraru a vorbit celor prezenți despre importanţa acestei zile. În continuare, au fost depuse coroane de către autorităţile Lugojului, reprezentanţii partidelor, reprezentanții principalelor instituţii din municipiu, cadrele militare în rezervă şi în retragere, Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor” şi un grup de copii.
Ce comemorăm astăzi? Ziua Eroilor căzuți în Revoluție. Ce părere aveți despre astfel de manifestări? Particip când am ocazia, pot și nu sunt la lucru. E un sentiment deosebit, e ceva normal. Vă trezește sentimentul patriotic? Da, pentru că am fost și la Revoluție cghiar aici în față, niște sentimente deosebite pentru noi.
Astăzi este Înălțarea și Ziua Eroilor. Partcipați des la astfel de manifestări? Am participat și particip, pentru că am fost militar în carieră. Așadar sunteți patriot? Indiferent că ești militar sau nu patriot trebuie să fii tot timpul. Trebuie să îți iubești țara, patria poporul.
Ceremonialul militar și religios de astăzi a fost onorat de prezenţa veteranului de război, profesorul Nicolae Streian, în vârstă de 95 de ani, supravieţuitor al luptelor de la Păuliş din septembrie 1944.
Nicolae Streian, veteran de război:
Am 95 de ani, sunt veteran de război și am făcut parte din detașamentul Păuliș, am făcut parte din armata română în cel mai complicat război mondial. Am luptat cu gradul de elev-sergent și deși gloanțele mi-au șuierat pe la urechi, Dumnezeu m-a păzit. Astăzi, la Ziua Eroilor toți românii omagiază și comemorează eroii care și-au dat viața pentru țară.
Manifestările din centrul orașului s-au încheiat cu defilarea militarilor de la Batalionul 183 Artilerie „Gen. Ion Dragalina” în acordurile fanfarei militare. Manifestările dedicate Zilei Eroilor au continuat apoi cu o slujbă religioasă și depunerea de coroane la monumentul eroilor necunoscuți din centrul Cimitirului Eroilor, închinat celor care au luptat în Primul Război Mondial.