Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Cum a apărut și care sunt legendele singurului sat rotund din România, aflat în Banat

Banatul nu duce lipsă de locuri unice și de-a dreptul încântătoare. Însă puțini știu că în Banat, o zonă de o frumusețe rară recunoscută la nivel mondial, există un sat cum nu sunt nicicare altele în țară. Dacă ar fi să glumim, am spune că acest sat se “dă rotund”, având în vedere forma circulară în care este așezat




 

Îi spune Charlottenburg și se află la mică distanță, de aproximativ 40 de kilometri, de Timișoara. Cum mergi spre Lipova din capitala Banatului, vei da la un moment dat de acest sat cu case svăbești, o biserică și nu prea multe alte obiective turistice. Însă forma satului în sine este o atracție, unică în țară, la care se adaugă numele așezării și o istorie interesantă.

foto: Vizitează România
foto: Vizitează România

Satul care se dă rotund

De unde poate să vină numele unui sat în formă de roată și care nu pare să aibă nimic de-a face cu România sau Banatul? Întocmai, aici se crează confuzia pentru că Charlottenburg nu e satul tău obișnuit din vestul țării. Așezarea poartă numele unei soții de guvernator, spun izvoarele istorice, mai exact consoarta lui Karl Ignaz, Charlotte. Popularea satului s-a realizat la 1772, când peste 30 de familii de nemți ajung în sat.




Tot satul s-a construit după ce un inginer neamț a găsit punctul de plecare, mai exact o fântână și o plantație de duzi în mijlocul viitoarei așezări. De atunci și până astăzi, satul a trecut prin mâinile a zeci de proprietari și mai apoi și-a schimbat și procentul de etnii locuitoare de câteva ori, a supraviețuit războaielor și a rămas, așa cum te-ai aștepta de la un sat rotund, rotund. A apărut aici și o biserică, dar și o moară.

foto: Vizitează România
foto: Vizitează România

Atracțiiile satului circular

Faptul că satul este circular se poate observa greoi, la o inspecție extrem de atentă. Dacă nu ai o dronă din care să pozezi așezarea, nu prea îți poți imagina cum arată de sus. Chiar și așa însă, altele sunt atracțiile care surprind vizitatorii care ajung până la Charlottenburg. Una dintre ele fiind frumusețea naturală a satului, a pădurii de lângă și a drumurilor acoperite de-o parte și de cealaltă cu arbori groși și umbroși.

Un loc special este și parcul de vânătoare, care funcționează fără întrerupere de aproape 120 de ani. Casele svăbești sunt și ele atracții importante ale satului, câteva fiind transformate în case de vacanță de localnici. Nu te poți însă caza la Charlottenburg, însă vestea bună este că în zonă există alte sate, cum ar fi Altringen, unde puteți găsi locuri de cazare.

foto: Vizitează România
foto: Vizitează România

Legenda călătorului cu aeroplanul

Când ajungi la Charlottenburg, sau Șalota, cum îi spun bănățenii, percepția despre orientare și spațiu dispare odată ce începi să te plimbi pe ulițele în cerc ale satului. Totul devine nefiresc, de parcă te-ai plimba într-un vis pentru că mintea umană nu este obișnuită să meargă în cerc, ci pe linii drepte cu unele curbe. Până să îți dai seama că ești într-un sat rotund, te poți păcăli fără oprire despre ceea ce vezi de fapt cu proprii tăi ochi.

Legendele despre Charlottenburg sunt multe. Cea care circulă cel mai des este cea a călătorului german ajuns la Șarlota după un zbor lung cu un aeroplan. Când a văzut de sus frumusețea și forma circulară a satului, neamțul a aterizat și a început să cunoască locuitorii acestui loc inedit. Charlottenburg este un sat monument istoric, declarat astfel de către Ministerul Culturii şi Cultelor. 

leave a reply